Auto un tehnoloģijas
2020. gada 12. septembris, 18:16

"Cert.lv" augustā reģistrējis 75 776 apdraudētas unikālas IP adreses

Jauns.lv / LETA

Latvijā šogad augustā reģistrētas 75 776 unikālas IP adreses, kas bija pakļautas kādam kibertelpas apdraudējumam, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.

Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada augustu, reģistrēto unikālo IP adrešu skaits, kas bija pakļautas kādam kibertelpas apdraudējumam, samazinājies par 43%. Pērn augustā tika reģistrētas 108 368 unikālas IP adreses, savukārt 2018.gadā to skaits bija 122 388.

Apkopotie dati liecina, ka 2020.gada augustā unikālajām IP adresēm visbiežāk reģistrētas konfigurācijas nepilnības, kuru skaits sasniedza 41 733 gadījumu. Kā ļaundabīgie kodi reģistrēti 6341 gadījums, bet 26 560 bija citi apdraudējuma gadījumi.

Vienlaikus 73 incidenti reģistrēti kā pakalpojuma pieejamības traucējumi, 62 incidenti - kaitīgs saturs, bet neviens gadījums nav reģistrēts informācijas drošībā.

Savukārt ļaunatūras izplatībā visbiežāk reģistrēta "Wannacry" ļaundabīgā koda grupa, kurai reģistrēti 1234 gadījumi, kamēr 911 gadījumi bija "Mirai" un 804 gadījumi bija "Malware-generic" ļaundabīgā koda grupa.

Pērn augustā ļaunatūras izplatībā visbiežāk reģistrēta "Botnet" ļaundabīgā koda grupa, kurai sekoja "Mirai" un "Compromised-..". Ļaundabīgās koda grupas "Wannacry" un "Malware-generic", salīdzinot ar pērnā gada augustu, nebija iekļautas sarakstā  kā biežāk reģistrētās ļaunatūras.

Lai sniegtu pilnvērtīgāku Latvijas kibertelpas pārskatu un nodrošinātu datu starptautisku salīdzināmību, no 2017.gada 1.janvāra incidentu uzskaitei "Cert.lv" izmanto starptautiski lietotu incidentu taksonomiju. Statistikā visi reģistrētie un apstrādātie incidenti tiek uzskaitīti vienkopus, sadalot tos pa apdraudējumu veidiem, piemēram, ļaunatūra, ielaušanās, krāpšana, kā arī pa infekciju, piemēram, "Conficker", "Zeus", "Mirai", un ievainojamību, piemēram, "Opendns", "Openrdp" tipiem.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Tēmas