foto: Artyom Geodakyan/TASS
1200 eiro, un nekas nav jādara. Vācijā kādai cilvēku grupai 3 gadus dos naudu un skatīsies, kas notiek
Idejas pretinieki uzskata, ka cilvēki sāks vairāk slinkot.
Bizness un ekonomika
2020. gada 27. augusts, 06:25

1200 eiro, un nekas nav jādara. Vācijā kādai cilvēku grupai 3 gadus dos naudu un skatīsies, kas notiek

Jauns.lv

Vācijā ir uzsākts pētījums, kura ietvaros kāda izvēlēta cilvēku grupa ik mēnesi saņems 1200 eiro universālo pamata ienākumu trīs gadu garumā.

Vācu prese vēstī,  ka pilotprojektā piedalīsies 120 cilvēki un mērķis ir saprast, kā universālais pamata ienākums ietekmē cilvēkus dzīves un attieksmi.

Pētnieki savus secinājumus salīdzinās ar otru 1380 cilvēku grupu, kas šādu ienākumu nesaņems.

Šī projekta ietvaros pētnieki centīsies gūt zinātnisku izpratni par to, kā mainās cilvēku uzvedība un attieksme, ja viņi regulāri bez jebkādiem nosacījumiem saņem naudu, izdevumam “Spiegel” atklāja Vācu Ekonomikas pētniecības institūta (DIW Berlin) pētnieks Jirgens Šups.

Vai šie cilvēki kļūst slinki vai radoši? Vai viņi sāk strādāt mazāk vai vispār aiziet no darba? Vai viņi šo papildus naudu un laiku iztērē tikai savām vajadzībām vai arī dod labumu sabiedrībai?

Pētnieki līdz novembrim sagaida miljonu pieteikumu, no kuriem nejauši atlasīs 20 000 cilvēku un intervēs viņus. No šīs grupas 1500 cilvēki tiks izvēlēti trīs gadu eksperimentam – 120 cilvēki saņems naudu, bet 1380 nesaņems neko.

Paredzēts, ka projekts tiks uzsākts nākamgad pavasarī.

Šups norādīja: “Mēs esam pirmie, kas izpētīs pamata ienākumu šādā veidā un šādā apmērā.”

Pētnieki vēlas, lai projektā piedalītos ļoti dažādi cilvēki, un Šups sacīja, ka ir svarīgi, lai daži izlasē iekļautie cilvēki jau pašā sākumā drīzāk negatīvi izturētos pret pamata ienākumu, lai rezultāti būtu precīzāki.

Pētnieks norādīja, ka pašlaik esošā diskusija par pamata ienākumiem nav balstīta pierādījumos, tāpēc projekta laikā sagaidāms iegūt empīriski pierādītas zināšanas, lai sekmētu šīs diskusijas kvalitāti, kas skar jautājumus par universālā pamata ienākuma ieviešanu.

“Pretinieki apgalvo, ka pamata ienākums liks cilvēkiem pārtraukt strādāt, lai tā vietā gulētu uz dīvāna, ēstu fāstfūdu un straumētu seriālus. Atbalstītāji apgalvo, ka cilvēki turpinās darīt savu darbu, kļūs radošāki un devīgāki, un izglābs demokrātiju. Mēs varam uzlabot šīs diskusijas, ja aizstāsim šos stereotipus ar empīriski pierādītām zināšanām,” viņš skaidro.

Projekts jau piesaistījis 140 000 privātu ziedotāju. Pētījumā ir iesaistīti atpazīstami zinātnieki.  

Tēmas