foto: Evija Trifanova/LETA
Latvijas iedzīvotāju maksātspēja neļauj iegādāties tikai bioloģiski audzētu pārtiku
Latvijas sabiedrība nav gatava maksāt par pārtiku 30-40% lielāku cenu.
Bizness un ekonomika
2020. gada 25. jūnijs, 09:26

Latvijas iedzīvotāju maksātspēja neļauj iegādāties tikai bioloģiski audzētu pārtiku

Jauns.lv / LETA

Latvijas iedzīvotāju maksātspēja neļauj iegādāties tikai bioloģiski audzētu pārtiku, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mēs kā sabiedrība neesam gatavi maksāt par pārtiku 30-40% lielāku cenu un iegādāties tikai bioloģiski audzētu pārtiku," teica Dzelzkalēja-Burmistre.

Vienlaikus viņa arī atzīmēja, ka, ieguldot papildu investīcijas, ir iespējams Latvijā pilnībā pāriet uz bioloģisko lauksaimniecību, taču tirdzniecībā joprojām būs pieejami produkti no visas pasaules, tostarp arī tādi, kas ražoti ar krietni nedraudzīgākām metodēm kā šobrīd tiek pielietotas Latvijā un arī Eiropā kopumā.

"Neviens neaizliegs pircējiem iegādāties produkciju no valstīm, kur tā tiek saražota ar daudz zemākiem standartiem. Tādējādi mūsu cilvēki ēdīs pārtiku, kas bieži vien ražota ar diezgan apšaubāmām metodēm," sacīja Dzelzkalēja-Burmistre.

Tāpat viņa minēja, ka, pilnībā pārorientējoties uz bioloģisko lauksaimniecību, Latvija no pārtikas eksportētājvalsts tikai ar laiku spētu kļūt par pašpatēriņa valsti.

Dzelzkalēja-Burmistre piebilda, ka šobrīd Latvijā situācija ar bioloģiski audzēto pārtiku ir labāka nekā vidēji Eiropā, proti, Eiropā bioloģiski tiek saražoti vidēji apmēram 7% pārtikas, kamēr Latvijā - vairāk nekā 14%.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Egils Levits jūnijā aicināja Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) izvērst diskusiju valdībā par pašreizējās Latvijas lauksaimniecības pakāpenisku pārorientēšanu uz bioloģisko lauksaimniecību.