foto: Vida Press
Lietuviešiem par dārgu dzimtenē, tāpēc viņi Līgo svētkos dodas uz Latviju
Lietuvieši Jāņos pamet savu valsti, lai atpūstos pie kaimiņiem Latvijā un Polijā, jo tā iznākot pat četras reizes lētāk.
Tūrisms
2020. gada 20. jūnijs, 05:03

Lietuviešiem par dārgu dzimtenē, tāpēc viņi Līgo svētkos dodas uz Latviju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Mēs mīlam pukoties par to, ka Latvijā viss dārgāks un nesmukāks nekā pie kaimiņiem. Savukārt viņi pārliecināti, ka pie mums ir labāk. To tikko pierādījis Lietuvas ceļojumu aģentūras “Kelioniu panorama” pētījums, kas liecina, ka lietuviešu ceļotāji Līgo brīvdienas vislabprātāk dodas uz Latviju vai Poliju, jo tur atpūta iznāk daudzkārt lētāka.

Lietuviešiem viesnīcas Baltijas jūras kūrortpilsētā rezervācija Polijā izmaksā četras, bet Latvijā trīs reizes lētāk.

Lietuvas ceļojumu aģentūras “Kelioniu panorama” pārstāve Kristīna Garužinene Delfi.lt saka: “Pandēmijas uzlikto ierobežojumu dēļ daudzi lietuvieši sāk interesēties par atpūtu un ceļojumiem pie kaimiņiem – Latvijā un Polijā. Viņi netālākus ceļojumus tagad uzskata par drošākiem. Pie tam svarīgs arī ekonomiskais aspekts. Šogad cenu atšķirība ir ļoti izteikta”. Baltijas jūras kūrortu cenu analīze liecina, ka Jāņu brīvdienās četru dienu viesnīca Polijas Sopotā vai Latvijas Jūrmalā  izmaksā gandrīz četras reizes lētāk nekā Lietuvas Palangā.

Četras diennaktis četrzvaigžņu “Hotel Jurmala SPA” izmaksā 235 eiro, bet analoģiskā viesnīcā Sopotā vēl lētāk – 169 eiro. Savukārt Palangā tāda pati atpūta izmaksā 165 eiro dienā jeb 660 eiro par četrām diennaktīm.

“Lietuvieši, protams, interesējas par atpūtu savā zemē, bet ierobežotie budžeta līdzekļi noved pie tā, ka viņi izvēlas atpūtu pie kaimiņiem,” rezumē Graužinene.

Vienlaikus Palangas uzņēmēji tagad krīt izmisumā, ka pie viņiem vairs neviens nedodas atpūsties, raksta Delfi.lt. Iepriekšējos gados Palangā lielākoties atpūtās maksātspējīgie baltkrievi un krievi, kuru ceļojumi uz Eiropas Savienību pandēmijas dēļ galīgi apsīkuši.

“Hotel Jurmala SPA” vadītāja Kristīne Štāla-Bula norādījusi, ka pēdējās dienās būtiski pieaudzis lietuviešu skaits: “Lietuviešiem 300 kilometri līdz Jūrmalai nav problēma, viņi līdz mums atbrauc trijās četrās stundā. Plašs divvietīgs numurs pie mums maksā 87-123 eiro dienā, un šajā cenā ietilpst gan brokastis, gan pirts komplekss”.