foto: Edijs Pālens/LETA
Vai, pārceļoties uz ārzemēm, zūd Latvijas pensija?
Ja Latvijas pensionārs pārceļas uz pastāvīgu dzīvi ārzemēs, viņam, lai nezaudētu Latvijā piešķirto pensiju, katru gadu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai jāapliecina, ka ir dzīvs, un jāpaziņo sava adrese.
Bizness un ekonomika
2020. gada 19. jūnijs, 05:33

Vai, pārceļoties uz ārzemēm, zūd Latvijas pensija?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments pagājušā gada 19. jūlijā atstāja negrozītu Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru pieteicējai atteikts piešķirt vecuma pensiju sakarā ar to, ka viņa nedzīvo Latvijā. Vai tas nozīmē, ka Latvijas pensionārs, pārceļoties uz dzīvi citā valstī, zaudē tiesības saņemt valsts piešķirto pensiju, kaut strādājis un maksājis nodokļus šeit?

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) 2014. gada jūlijā kādai pensionārei atteicās izmaksāt pensiju, jo viņa bija pārcēlusies uz dzīvi ārzemēs. Lai ārzemēs dzīvojošs pensionārs saņemtu pensiju no Latvijas, viņam katru gadu VSAA jāpaziņo, ka dzīvo citā valstī, bet konkrētā pensionāre to nebija izdarījusi, un tāpēc viņai pensijas saņemšana tika atcelta. Jāpiebilst, ka viņa arī bija izsludināta policijas meklēšanā, jo Latvijā nebija atrodama. Tas, ka personas dzīvesvieta ir deklarēta Latvijā, vēl nenozīmē, ka viņā arī dzīvo valstī; tas šajā gadījumā bija jāpierāda.

Jāapliecina, ka ir dzīvs

VSAA Pensiju metodiskās vadības daļa vecākā eksperte Sanita Letapura "Likumam un Taisnība" skaidro:

“Personām, kurām ir piešķirta Latvijas pensija, pēc izbraukšanas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, tiesības uz piešķirto pensiju nezūd. Latvijā piešķirtās pensijas izmaksa turpināma Ministru kabineta noteiktajā kārtībā, ja starptautiskajos līgumos, ko apstiprinājusi Saeima, nav noteikts citādi.

Saskaņā ar noteikumiem, lai turpinātu pensijas izmaksu, personai, kura izbraukusi uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, katru gadu periodā no 1. oktobra līdz 15. decembrim jāiesniedz VSAA nodaļā pieprasījums par pensijas izmaksas turpināšanu, nosūtot to pa pastu, elektroniski vai iesniedzot ar pilnvarotas personas starpniecību.

Šim pieprasījumam jāpievieno ne agrāk kā mēnesi pirms iesniegšanas dienas izsniegts notariāls apliecinājums, ka pensijas saņēmējs ir dzīvs. Iesniegumu par pensijas turpmāko izmaksu pensijas saņēmējs, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, var arī iesniegt personīgi VSAA nodaļā. Šajā gadījumā notariāls dzīvības apliecinājums nav nepieciešams.”

Ja ārvalstī pensijas vecums ir ātrāk

Ja personai tiesības uz Latvijas vecuma pensiju rodas, ņemot vērā tikai Latvijas apdrošināšanas periodus, pensiju aprēķina saskaņā ar nacionālajām tiesību normām. Ja Latvijas apdrošināšanas periods nav pietiekams, lai rastos tiesības saņemt Latvijas vecuma pensiju, tad tiesību noteikšanā ņem vērā arī citu Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas (ES/EEZ) dalībvalstu apdrošināšanas periodus, bet pensiju aprēķina, ņemot vērā tikai Latvijā uzkrāto pensijas kapitālu.

Personām, kurām piešķirta Latvijas pensija, pēc izbraukšanas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs tiesības uz pensiju nezūd.

Tā, piemēram, kādā citā ES/EEZ valstī pensijas vecums var iestāties ātrāk, un šajā gadījumā pensionārs saņems tikai pensiju par ārzemēs uzkrāto apdrošināšanas kapitālu, bet Latvijas pensijas daļu sāks saņemt tikai, kad sasniegs Latvijā noteikto pensijas vecumu.

Ja pensijas pieprasītājs dzīvo ES/EEZ dalībvalstī, tad piešķirto Latvijas pensiju izmaksā uz pensijas pieprasījumā norādīto bankas kontu dzīvesvietas valstī; ja kādā trešajā valstī, tad uz Latvijas kredītiestādē atvērto kontu vai arī pārskaitot uz pensijas saņēmēja dzīvesvietu, par to iekasējot piegādes maksu.

Pensijas saņemšanas kārtību ārzemēs regulē Ministru kabineta 2009. gada noteikumi Nr. 542 Latvijas Republikā piešķirto valsts pensiju izmaksas kārtība personām pēc izbraukšanas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs.