foto: Shutterstock
Vai par nodokli jāmaksā vēl nodoklis?
Vai ir likumīgi tas, ka man īpašnieks pieprasa maksāt PVN par nekustamā īpašuma nodokli?
Bizness un ekonomika
2020. gada 16. jūnijs, 03:49

Vai par nodokli jāmaksā vēl nodoklis?

"Likums un Taisnība"

"Esmu denacionalizētas mājas privātīpašnieka dzīvokļa īrniece. Saskaņā ar likuma Par dzīvojami telpu īri 11. pantu papildus īres maksai man arī jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) par konkrēto dzīvokli. Viss ir saskaņā ar likumu. Tomēr, sākot ar 2014. gadu, dzīvokļa īpašnieks man rēķinos NĪN summu apliek ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) ar piezīmi, ka NĪN summa ir apliekama ar PVN. Nekādu tiesisku pamatojumu šādai nodokļa aplikšanai ar nodokli vai atsauci uz kādu likuma pantu īpašnieks nesniedz. Citiem īrniekiem no manu paziņu loka, kuri atrodas īres attiecībās, rēķinos NĪN neuzrēķina PVN. Vai ir likumīgi tas, ka man īpašnieks pieprasa maksāt PVN par nekustamā īpašuma nodokli?" Jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītāja rīdziniece Valentīna

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Evita Teice-Mamaja, VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste, skaidro:

“Atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likumā noteiktajiem atbrīvojumiem ar PVN neapliek iedzīvotājiem sniegto dzīvojamo telpu īri (likuma 52. panta pirmās daļas 25. punkta a) apakšpunkts).

Svarīgi, ka pakalpojuma vērtībā ietilpst visas izmaksas, kā arī visi saskaņā ar normatīvajiem aktiem par šā pakalpojuma sniegšanu maksājamie nodokļi, nodevas un citi obligātie maksājumi, izņemot PVN (likuma 35. panta trešā daļa).

Tādējādi, ja tiek sniegts ar nodokli neapliekams īres pakalpojums iedzīvotājam, tad minēto kopējo īres pakalpojuma vērtību ar PVN neapliek.

Atbrīvojumu no nodokļa nepiemēro iedzīvotāju maksājumiem par pakalpojumiem (tostarp par dzīvojamās mājas remontu), kas nav iekļauti dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumā un netiek segti no ikmēneša maksājumiem par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu.

Ar nodokli ir apliekami arī mākslinieku darbnīcu un neapdzīvojamo telpu pārvaldīšanas pakalpojumi. Tādējādi daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldnieka sniegtais neapdzīvojamo telpu uzturēšanas un pārvaldīšanas pakalpojums ir apliekams ar PVN.”

No tā izriet, ka ar PVN var palikt tikai to nekustamā īpašuma daļas, kas nav dzīvojamā telpa, īri. Ja tomēr namīpašnieks dzīvokļa īrei piemēro NĪN, tad ar iesniegumu jāvēršas Rīgas Īres valdē, kas viņu var saukt pie kārtības un pieprasīt ievērot likumu.

Kristīne Ermansone, Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora vietniece, saka: “Īres valdes kompetencē ir vērtēt tiesību strīdus starp īrnieku un izīrētāju. Konstatējot normatīvo aktu pārkāpumus, Īres valde sastāda aktu, ko iesniedz Rīgas domes Administratīvajai komisijai izskatīšanai un administratīvā protokola sagatavošanai.”

Rīgas Īres valde apmeklētājus pieņem darbdienās Brīvības ielā 49/53 (501. un 503. kabinets), tālrunis 67474700.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās