foto: Shutterstock
Kuri pašnodarbinātie nesaņems dīkstāves pabalstu
Daļa radošo cilvēku, visticamāk, paliks bez valsts palīdzības.
Bizness un ekonomika
2020. gada 6. maijs, 03:54

Kuri pašnodarbinātie nesaņems dīkstāves pabalstu

Kārlis Seržants

"Likums un Taisnība"

Latvijā ir vairāki simti tūkstoši pašnodarbināto, kuru galvenais vai vienīgais ienākumu avots ir honorāri par radošu darbu. Ministru kabineta 31. marta noteikumos Nr. 179 sīki uzskaitīti gadījumi, kādos pašnodarbinātajam dīkstāves pabalsts netiks izmaksāts.

Objektīvi tos izvērtējot, jāsecina, ka to nav maz, līdz ar to daļa radošo cilvēku, visticamāk, paliks bez valsts palīdzības. Lūk, šie iemesli.

1. Ja pašnodarbinātā persona nav iesniegusi Valsts ieņēmumu dienestā visas nodokļu deklarācijas par pēdējo 12 mēnešu periodu pirms ārkārtējās situācijas. 2018. gada deklarācija bija jāiesniedz līdz 2019. gada 1. jūnijam, kā arī četri ziņojumi par 2019. gadu. 2020. gada 1. ceturkšņa ziņojuma termiņš vēl nav iestājies.

2. Ja pašnodarbinātajam iesnieguma iesniegšanas brīdī nodokļu parāds ir lielāks par 1000 eiro un nav piešķirti samaksas termiņa pagarinājumi vai nav noslēgta vienošanās par labprātīgu nodokļu samaksu. Tas jāpārbauda individuāli savā EDS (Pārskati, tālāk izvēlne Budžeta maksājumu nomaksas stāvoklis).

3. Ja pašnodarbinātajam lēmuma pieņemšanas dienā ir aktuāls maksātnespējas process.

4. Ja pašnodarbinātais 2019. gada pēdējo divu ceturkšņu periodā valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās deklarējis mazāk nekā vidēji 20 eiro mēnesī.

5. Ja pašnodarbinātā ienākumi no nodarbinātības iepriekšējo sešu mēnešu periodā pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas vidēji mēnesī ir bijuši lielāki nekā 2020. gadā valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga. Tātad, ja sešus mēnešus saņemts vidēji vairāk nekā 430 eiro mēnesī, pabalstu neredzēt.

6. Ja pašnodarbinātais nav iesniedzis VID atbilstošu pamatojumu un ja VID, izvērtējot iesniegumu, konstatē, ka personas dīkstāves iestāšanās tomēr nav saistīta ar krīzes radītajiem apstākļiem. Ja nav Covid-19 krīzes skartas nozares pārstāvis, arī tad pabalstu nemaksās.

7. Ja pašnodarbinātais saimniecisko darbību reģistrējis pēc 2020. gada 1. marta.

8. Nemaksās par tām kalendārajām dienām, kurās ir izmantots slimības pabalsts.

9. Pašnodarbinātajiem, kuras vienlaikus ir nodarbināti valsts vai pašvaldības institūcijās vai kapitālsabiedrībās. Tas pat nav saistīts ar atalgojuma lielumu, kas var būt pat ļoti niecīgs, bet svarīgs ir pats fakts. Ja šāda darbavieta uzrādīsies, pabalstu atteiks.

10. Pašnodarbinātajiem, kuri ir nodarbināti vienlaikus pie kāda cita darba devēja, kurš neatrodas dīkstāvē, ja par to saņem vairāk kā minimālo algu - 430 eiro mēnesī.

11. Pašnodarbinātajiem, kuri būs izlēmuši saņemt dīkstāves pabalstu pie krīzes skarta darba devēja.

12. Personām, kuras saņem atbalstu Valsts kultūrkapitāla fonda radošā atbalsta, mūža stipendiju vai stipendiju radošās jaunatnes programmas ietvaros.

13. Tiem pašnodarbinātajiem, kuri ir patentmaksas maksātāji; kultūras jomā tie ir fotogrāfi, kino un audio operatori, videooperatori.