"Zaļo karotīti" plāno piešķirt arī bāriem un restorāniem
Restorāna "Vincents" šefpavārs Mārtiņš Rītiņš (no kreisās) un Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis.
Bizness un ekonomika

"Zaļo karotīti" plāno piešķirt arī bāriem un restorāniem

Jauns.lv

Pārtikas kvalitātes shēmas jeb "Zaļās karotītes" statusu turpmāk varētu piešķirt arī bāriem un restorāniem, kā arī skolu ēdnīcām, kas liecinātu par kvalitatīvas vietējās produkcijas izmantošanu ēdienkartē, informēja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

"Tas būtu ļoti nozīmīgs solis, kas apliecinātu, ka sabiedriskās ēdināšanas sektorā tiek izmantoti patiešām kvalitatīvi vietējie produkti. Turklāt tas būtu ļoti izdevīgi arī vietējiem ražotājiem. Tuvākās nākotnes ieceres ir tādas, ka "Zaļo karotīti" saņemtu ne tikai attiecīgi sertificēti produkti skolu ēdināšanas vajadzībām, bet arī restorāni, viesnīcas, bāri jeb "HoReCa" segments," sacīja Šure.

Viņa arī norādīja, ka patlaban federācija izstrādā nepieciešamos grozījumus noteikumos "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" un tuvākajā laikā ar Zemkopības ministrijas starpniecību virzīs tos skatīšanas valdībā.

Kā ziņots, iepriekšējā valdības sēdē minētajos noteikumos tika apstiprināti grozījumi, kas paplašināja shēmā iekļaujamo produktu klāstu - turpmāk pārtikas kvalitātes shēmās būs iekļauti arī svaigi un mizoti kartupeļi un citi dārzeņi, skābēti un sālīti dārzeņi, kafija, tēja un manna.

"Zaļo karotīti" piešķir produktiem, kuri tiek ražoti Latvijā un kuriem 75% no ražošanā izmantotajām izejvielām ir vietējās. Savukārt "Bordo karotīti'' piešķir produktiem, kuru pilns ražošanas cikls tiek veikts Latvijā, bet produktu ražošanai nepieciešamās izejvielas var nebūt vietējās. Produktiem, kuriem piešķirta kāda no karotītēm, ir priekšrocības valsts un pašvaldību iepirkumos.

Patlaban "Zaļā karotīte" aptver 84 ražotājus un 303 produktus, bet "Bordo karotīte" - 23 ražotājus un 153 produktus.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA

Tēmas