foto: Li Na/SIPA ASIA/SIPA/Scanpix
Francijā maksās rēķinus un kārtos lietas, parādot seju
Sejas atpazīšanas programmas jau darbojas, lai, piemēram, atbloķētu viedtelefonu.
Bizness un ekonomika
2019. gada 16. novembris, 05:48

Francijā maksās rēķinus un kārtos lietas, parādot seju

Kas Jauns Avīze

Nākamā gada sākumā Francijā grasās ieviest modernu un vienkāršu pieeju valsts iestāžu pakalpojumiem internetā – nevajadzēs ne e-parakstu, ne internetbanku, pietiks parādīt seju.

Proti, sāks darboties jauna mobilā lietotne "Alicem" sejas atpazīšanai. Lai samaksātu valsts nodevu vai reģistrētu auto, vairs nebūs jādodas uz iestādēm un jāuzrāda personas dokuments.

Varas iestādes izsniegs digitālās pases, lietotājiem atliks lejuplādēt viedtelefonā minēto programmu, kas salīdzinās foto biometriskajā pasē ar lietotnes uzņemto pašbildi video veidā. Ja dati sakritīs, lietotājs saņems reģistrācijas kodu, bet video izdzēsīs no sistēmas.

Sistēmu vēl izmēģina, bet tai jau ir pretinieki, kas apgalvo, ka iecere ir pretrunā ar Eiropas Savienības likumdošanu, pirmām kārtām datu aizsardzību, kas aizliedz uzņēmumiem un valstīm vākt konfidenciālu informāciju par pilsoņiem bez viņu piekrišanas. Parīzes aktīvistu grupa "La Quadrature du Net" jau vērsusies tiesā.

Valdībā iebilst, ka piekrišana būs dota, piekrītot lejuplādēt lietotni, turklāt joprojām varēs doties uz iestādēm personiski vai pieslēgties sistēmai pa vecam.

"La Quadrature du Net" eksperts Martins Drago norāda, ka Sanfrancisko un citās ASV pilsētās šo tehnoloģiju aizliegts ieviest. Viņaprāt, tas būs pirmais solis masveida izsekošanai un cilvēki baidīsies piedalīties protesta akcijās.