Nekādas krīzes vairs nav - mūsu zivrūpnieki jau netiek līdzi pieprasījumam
foto: LETA
Patlaban gandrīz katrs uzņēmums pusi produkcijas pārdod jaunatrastajos citu valstu tirgos.
Bizness un ekonomika
2019. gada 31. augustā, 07:01

Nekādas krīzes vairs nav - mūsu zivrūpnieki jau netiek līdzi pieprasījumam

Kas Jauns Avīze

Pieprasījums pēc Latvijas zivrūpnieku ražojumiem pārsniedz piedāvājumu, kas liecina par spēju atkopties pēc krīzes, teic zivju konservu ražotāja "Karavela" mārketinga direktors un līdzīpašnieks Jānis Endele.

“Beidzot pēc visiem šiem gadiem kopš Krievijas embargo ieviešanas starptautiskajās izstādēs veiktās iestrādes reāli sākušas nest augļus. Tas apmērs, ko mūsu uzņēmumi spēj saražot, šodien ir mazāks nekā faktiskais pieprasījums,” saka uzņēmējs. Zivrūpniekiem lielā mērā izdevies aizstāt sankciju dēļ zaudēto tirgu. Produkcijas deficīts ir izveidojies tieši šā gada otrajā pusē, un izaugsme sasniegta, pateicoties jaunu tirgu piesaistei.

Pirms Krievijas embargo mūsu zivrūpnieku pārdošanas apmēri valstīs ārpus kādreizējās PSRS bija 10 līdz 20% no kopējā īpatsvara, bet patlaban gandrīz katrs uzņēmums pusi produkcijas pārdod jaunatrastajos citu valstu tirgos. Kādam tās ir ASV, citam Vācija, vēl kādam Šrilanka, stāsta Endele. 

Ražošanas apmēri gan ir mazāki nekā pirms Krievijas embargo,jo pārsvarā visi strādā vienā maiņā, bet maksimāli efektīvi. Pašas "Karavelas" apgrozījums pērn bija 41,616 miljoni eiro, par 7,5% vairāk nekā gadu iepriekš, peļņa pieauga 2,2 reizes un sasniedza 1,513 miljonus eiro. Šis ir vienīgais Latvijas zivrūpniecības uzņēmums, kas piegādā savus ražojumus Vācijas lielveikalu tīklam "Lidl".