foto: Agnese Gulbe/LETA
Olas pirms Lieldienām šogad ir lētākas nekā pērn, atzīst veikalnieki
Šogad uz Lieldienām olu cenas esot samazinājušās, salīdzinot ar iepriekšējo gadu pavasara saulgriežiem, apgalvo veikalnieki.
2019. gada 18. aprīlis, 05:02

Olas pirms Lieldienām šogad ir lētākas nekā pērn, atzīst veikalnieki

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pāris dienas pirms Lieldienām pircēji veikalos lielos vairumos iepērk olas. To cenas, atkarībā no ražotāja, variē. Desmit olu paku (gan balto, gan brūno) var nopirkt gan aptuveni par eiro, gan arī par trīs eiro, novēroja Jauns.lv. Veikalu pārstāvji teic, ka, salīdzinot ar iepriekšējā gada Lieldienām, olas pērk vairāk un to cenas ir samazinājušās.

Lētākas ir tās olas, kas dētas sprostos, bet dārgākas, kas ārpus tiem.

„Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Preisa Jauns.lv teica: “Salīdzinot attiecīgo periodu pirms Lieldienām šogad un pērn, ievērojami audzis pieprasījums pēc baltajām vistu olām. Tās šonedēļ jau iegādātas par 40 % vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

Kopumā, runājot par olu iegādes paradumiem, redzam, ka šī gada pirmajos trīs mēnešos pircēji vairāk izvēlējušies ārpus sprostiem dētās olas, “Rimi” un “Klēts” veikalos pieaugums šajā kategorijā ir par 17 %, kopumā veidojot jau 10 % no kopējās vistu olu tirdzniecības.

Cenu līmenis nav būtiski mainījies. Baltās olas šobrīd maksā tikpat, cik pērn, brūno olu cena samazinājusies vidēji par 10 %”.

Kāda ir olu vidējā cena, viņa nespēja pateikt, jo: “Ļoti dažādi, būs grūti precizēt, jo olu kategorijas, izmēri, ražotāji ļoti variē”.

 “Top!” veikalu tīkla Iepirkumu grupas mārketinga direktore Ilze Priedīte Jauns.lv pastāstīja: „Olu cenas tiešā veidā grūti salīdzināt, jo baltās olas, kas bija pagājušajā gadā šogad nepiedāvājam. Šogad piedāvājam augstākās kvalitātes baltās olas no Somijas un kā ierasts pašmāju brūnās olas. Ņemot vērā, ka veikalu tīkls „Top!” pieder vairākiem Latvijas uzņēmumiem, tad olu cenas veikalos var atšķirties.

Kā ierasts brūnās olas ir pieejamas patstāvīgā tirdzniecībā un parasti tās ir lētākas. Latvijā baltās olas nav pieejamas tādos apjomos kā brūnās olas, tāpēc, lai nodrošinātu pieprasījumam atbilstošu apjomu, Lieldienu laika baltās olas šogad piedāvājam no Somijas ražotāja un domājams, ka pietiks visiem”.

Savukārt „Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule Jauns.lv pauda: „Lieldienas ir svētki, ko mūsu pircēji ļoti gaida, tāpēc “Maxima” veikali jau laicīgi tiek papildināti gan ar baltajām, gan brūnajām olām, kā arī citiem produktiem svētku galdam.

Svētku laikā olas būs pieejams par zemākām cenām nekā 2018. gada Lieldienās - brūno olu cena ir aptuveni par 10 % lētāka nekā pērn, turpretim īpaši Lieldienu laikā iecienītajām baltām olām cenu kritums ir teju 20%. Kā ierasts, būs iespēja arī iegādāties paipalu olas, kas ir pieprasītas visu gadu, ne tikai svētku laikā.

Apskatot vēsturiskus faktus par olu pārdošanu Lieldienu laikā, ir vērojams pārdošanas apjoma pieaugums visām olām - baltajām, brūnajām, kā arī paipalu olām”.

Bet SIA „Elvi Latvija” komercdirektore Laila Vārtukapteine Jauns.lv pastāstīja:

„Olu cenas pirms Lieldienām nacionālajā pārtikas mazumtirdzniecības tīklā „Elvi” šogad, salīdzinot ar pērno gadu, ir diezgan ievērojami samazinājušās – šogad olas ir vidēji par 12-14% lētākas nekā pagājušajā pavasarī. Izmaiņas olu cenās nedēļas ietvaros nav plānotas – arī Lieldienu laikā olas maksās tikpat, cik ikdienā. Protams, ražotāji ir ieplānojuši dažādas cenu akcijas, dažu zīmolu precēm, lai pircēji izvēlētos tieši viņu zīmola produkciju, taču olu pamatcena svētku laikā saglabāsies nemainīga.

„Elvi” gatavojoties Lieldienām, pircējiem piedāvās dažāda veida olas – „Elvi” nopērkamas gan dažādu ražotāju un kvalitātes kategoriju vistu olas, gan paipalu oliņas, tomēr, līdzīgi kā iepriekšējos gadus, veikalu plauktos nebūs atrodamas baltas vistu olas, ko Latvijas ražotāji paši neražo.

Atsevišķi olu izplatītāji gan iepērk un ar savu zīmolu pārpako baltās olas no citām valstīm, taču arī šogad neplānojam tās iekļaut „Elvi” sortimentā. Šis lēmums pieņemts, lai atbalstītu vietējos uzņēmumus, turklāt veikalu tīkla dati gados, kad baltās olas vēl tika tirgotas, arī norādīja – pieprasījums pēc baltajām olām, kas tradicionāli ir dārgākas nekā līdzvērtīgas brūnās olas, ar katru gadu saruka. Tā vietā pircēji arvien vairāk izvēlējās dabiskos apstākļos audzētu vistu olas, pierastās brūnas olas vai raibās paipalu oliņas, ko pilnībā spēj nodrošināt Latvijas putnkopji.

Pieprasījums pēc olām pirms Lieldienām katru gadu pieaug apmēram trīs reizes, tādēļ veikali jau savlaicīgi ir veikuši apjomīgus preču pasūtījumus, lai nodrošinātu, ka olu pietiks visiem. Iepriekšējo gadu pieredze apliecina – olas un to krāsošanai nepieciešamos produktus pircēji visvairāk pērk tieši tajā nedēļas nogalē, kad ir Lieldienas, tāpēc lielā iepirkšanās svētkiem vēl tikai priekšā, tomēr uztraukumam nav pamata, gan olu, gan citu preču krājumi ir pietiekoši lieli, lai  arī svētku dienās katrs varētu atrast sev nepieciešamo!”

Statistiskie dati rāda, ka olu cenas ir mainīgs lielums. Tagad desmit olas lielveikalā var nopirkt lētāk nekā vairākus gadus iepriekš (protams, ja pērk ne tās dārgākās). 2017. gada beigās desmit olu zemākā cena Rīgas lielveikalos bija 1,89 eiro, 2015. gadā – 1,36 eiro, bet 2010. gadā – 92-99 santīmi (1,30-1,40 eiro).

Arī uz Lieldienām iecienīto balto olu cenas ir svārstīgas. Pērn Lieldienās baltās olas „Rimi” un „Maxima” veikalos maksāja – 1,19 eiro, aizpērn – 1,19-1,29 eiro, bet 2016. gadā – 1,35 eiro. Pašreiz „Maxima” desmit baltās olas var nopirkt par 0,99 eiro, bet „Rimi” par desmit eirocentiem dārgāk.