foto: Pexels.com
Uzņēmēji, iespējams, tiks sodīti par VID piemēroto aizliegumu neievērošanu
Ilustratīvs foto.
Bizness un ekonomika
2018. gada 3. decembris, 11:07

Uzņēmēji, iespējams, tiks sodīti par VID piemēroto aizliegumu neievērošanu

Jauns.lv / LETA

Ministru kabineta komiteja pirmdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) izstrādātos grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, kurā rosināts administratīvi sodīt tos, kas neievēro Valsts ieņēmumu dienesta (VID) piemērotos aizliegumus.

FM norādīja, ka patlaban VID ir tiesības aizliegt nodokļu parādniekam veikt noteiktas darbības, kas vērstas uz izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, piemēram, pamatlīdzekļu atsavināšana, slēpšana utt.

Atsevišķos gadījumos VID var apturēt uzņēmuma saimniecisko darbību, aizliegt pildīt maksājumu saistības un veikt darījumus. VID ir tiesības apturēt nodokļu maksātāja saimniecisko darbību, ja tiek konstatēts, ka, piemēram, nodokļu maksātājs ir izvairījies no nodokļu vai nodevu maksāšanas, vai nodokļu maksātājs lieto kases aparātu, kam ir mainīta programmatūra vai veiktas citas nelikumīgas darbības.

Ņemot vērā, ka nodokļu maksātāja saimnieciskā darbība tiek apturēta būtisku pārkāpumu gadījumā, šādām personām tiek aizliegts turpināt maksājumu saistību pildīšanu un darījumu veikšanu līdz brīdim, kamēr nebūs novērsti tie pārkāpumi, kas bija par pamatu saimnieciskās darbības apturēšanai.

Savukārt nodokļu maksātājs, kuram apturēta saimnieciskā darbība, bet tas patvaļīgi turpina saimniecisko darbību, FM ieskatā rada sekas, kas būtiski var aizskart valsts un sabiedrības kopējās intereses.

Ņemot vērā, ka VID, veicot nodokļu maksātāja pārbaudi, ne vienmēr spēj konstatēt nodokļu maksātāja veikto darījumu apmēru, ar likuma grozījumiem plānots noteikt, ka par VID piemēroto aizliegumu neievērošanu kā soda sankcija piemērojams naudas sods, kas fiziskajām personām vai valdes loceklim ir no divdesmit astoņām līdz četrsimt divdesmit naudas soda vienībām, proti, no 140 eiro līdz 2100 eiro.

Likuma grozījumi vēl jāatbalsta Ministru kabinetā, bet gala lēmums par tiem jāpieņem Saeimai.

Tēmas