foto: Vida Press
Ko nozīmē piedāvājums apvienot kredītus? Konsultē finansists
Klasisks gadījums ir, ka tiek apvienots kāds lielāks kredīts, piemēram, hipotekārais kredīts par īpašumu un viens vai vairāki mazie kredīti: ātrie kredīti, līzings vai kredītkartes piešķirtā iztērētā summa. T
Bizness un ekonomika
2018. gada 1. maijs, 07:10

Ko nozīmē piedāvājums apvienot kredītus? Konsultē finansists

Arta Ciša

"100 Labi Padomi"

Konsultē Swedbank Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kredītu apvienošanas mērķis ir palīdzēt cilvēkam tikt galā ar finansiālajām saistībām, ja ir pārāk lieli ikmēneša maksājumi.

Ko apvieno? Klasisks gadījums ir, ka tiek apvienots kāds lielāks kredīts, piemēram, hipotekārais kredīts par īpašumu un viens vai vairāki mazie kredīti: ātrie kredīti, līzings vai kredītkartes piešķirtā iztērētā summa. Tas nozīmē, ka visi paņemtie kredīti turpinās, pie lielā kredīta tiek pievienoti mazie, kopējā kredītu summa nesamazinās, bet samazinās ikmēneša maksājumi.

Kā panāk ikmēneša maksājuma samazināšanos? Viens no variantiem pieļauj iespēju, ka pieaug regulārais maksājums par hipotekāro kredītu, jo tam pievieno īstermiņa saistības, bet atkrīt ikmēneša maksas par īstermiņa saistībām, kas tādiem aizdevumiem ir ļoti augstas.

Otrs variants, ko grūtākos brīžos piedāvā cilvēkiem, ir pagarināt atmaksas termiņu apvienotajam kredītam. Būs mazāka ikmēneša maksa, bet šādam līgumam ir savs mīnuss – ilgtermiņā var gadīties samaksāt vairāk. Ja hipotekārais kredīts savulaik bija noslēgts uz izdevīgiem nosacījumiem, pārslēdzot līgumu, nosacījumi var nebūt vairs tik izdevīgi un var paaugstināties kredīta likme. Apspriežot kredītu apvienošanu ar finanšu uzņēmumu, noteikti jālūdz aprēķināt darījuma kopējās izmaksas, ne tikai mēneša maksu, kas var būt vilinoša – pat gandrīz uz pusi mazāka.

Vēl jārēķinās ar maksu par darījumu: ilgtermiņa līgumam maksa par kredītu apvienošanu var tikt aprēķināta procentos no kopējās summas, bet īstermiņa līgumam tā parasti ir fiksēta summa, kas svārstās ap 20 EUR. Šo naudu nereti iekļauj kopējā kredīta atmaksas plānā. Ir dažādi tirgus spēlētāji, kas piedāvā iespēju apvienot kredītus mārketinga nolūkos ar domu piesaistīt vairāk klientu: pirms slēdz līgumu, izpēti vairāku kredītiestāžu piedāvātos nosacījumus.

Tēmas