1dienas
19stundas
30minūtes
06sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Electrum" izpētījis 820 000 izsūtīto rēķinu un secina: lielākajai daļai par elektrību jāmaksā mazāk
foto: LETA
"Latvenergo": 83% "Elektrum" klientu rēķins ir samazinājies vai arī pieaugums ir nebūtisks.

"Electrum" izpētījis 820 000 izsūtīto rēķinu un secina: lielākajai daļai par elektrību jāmaksā mazāk

Jauns.lv/LETA

Lielākajai daļai jeb 83% "Elektrum" klientu elektrības rēķins šogad ir samazinājies vai arī tā pieaugums ir nebūtisks - līdz vienam eiro, liecina AS "Latvenergo" apkopotā informācija.

Kā informēja uzņēmuma preses sekretāre Ivita Bidere, šāds secinājums izdarīts, apkopojot "Elektrum" mājsaimniecībām izsūtītos 821 500 rēķinus. Tikai nepilnam 1% klientu rēķins par elektrību ir pieaudzis būtiski jeb vairāk nekā par pieciem eiro, un lielākoties šajos gadījumos ir raksturīgi lielas jaudas pieslēgumi ar zemu noslodzi, skaidroja Bidere.

"Papildus jāatzīmē, ka ap 80 000 aizsargāto lietotāju tiek nodrošināts atbalsts norēķiniem par elektroenerģiju visām komponentēm un attiecīgi rēķinā nav bijušas nekādas izmaiņas," piebilda uzņēmuma pārstāve.

Viņa atzina, ka visi elektroenerģijas tirgotāji Latvijā, tostarp "Elektrum", rēķinus klientiem par janvārī patērēto elektroenerģiju ir aprēķinājuši atbilstoši jaunajai obligātā iepirkuma komponentes (OIK) aprēķina kārtībai, kas nosaka, ka visiem elektroenerģijas lietotājiem Latvijā OIK tiek aprēķināta ar mainīgo un fiksēto daļu.

"Līdz ar rēķinu izsūtīšanu "Elektrum" klientu serviss ir atbildējis un konsultējis klientus, skaidrojot, ka no šī gada OIK komponenti veido divas daļas - mainīgā atbilstoši patēriņam un fiksētā atbilstoši pieslēguma jaudai. Tādēļ klientiem ir jāizvērtē, vai viņu patēriņš atbilst pieslēguma jaudai," atgādināja "Latvenergo" preses sekretāre.

Vērtējot rēķinu struktūru un klientu jautājumus, esot redzams, ka efektīva pieslēguma izmantošana ir veicinājusi rēķina samazinājumu vai arī tas palicis līdzīgā apjomā kā pērn, savukārt gadījumos, ja rēķins ir pieaudzis, problēma galvenokārt esot pieslēguma jaudas un patēriņa attiecībās.

"Piemēram, ja klientam ir trīs fāžu un 32 ampēru pieslēgums un tikai 100 kilovatu patēriņš, maksājums par OIK ir 8,04 eiro. Šajā gadījumā jauda tiek izmantota neefektīvi un pietiktu ar mazāku slodzi - vienas fāzes pieslēgumu, kad maksājums par OIK būtu tikai 2,99 eiro jeb 2,7 reizes mazāks," skaidroja uzņēmumā.

Samazināt jaudu vai diferencēt tās lietošanu atbilstoši vajadzībām var, konsultējoties ar AS "Sadales tīkls".

Kā ziņots, biedrība "Zemnieku saeima" informējusi, ka daudziem lauksaimniekiem elektroenerģijas rēķini kopš šā gada sākuma ir palielinājušies par 40%-80% jeb par 50 līdz 600 eiro mēnesī. "Ja tuvāko nedēļu laikā netiks pieņemts lēmums par jaudas obligātās iepirkuma komponentes par ampēriem atcelšanu, mēs kongresā, kas notiks 9.martā, izskatīsim jautājumu par ekonomikas ministra demisijas pieprasīšanu," norādījis biedrības priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Līdz ar izmaiņām elektrības rēķini ir palielinājušies arī daļai privātpersonu.

Par minēto sašutumu pauduši arī atsevišķi politiskie spēki, tostarp valdošajā koalīcijā ietilpstošā Zaļo un zemnieku savienība. Savukārt Saeimas opozīcija sākusi vākt parakstus, lai nepieciešamības gadījumā varētu rosināt lemt par ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) demisiju saistībā elektroenerģijas cenu pieaugumu.

Ašeradens piektdien, 16.februārī, Ekonomikas ministrijā sasaucis slēgtu darba sanāksmi par OIK reformas pilnveidošanu.