foto: REUTERS
Šis robots slauka māju, pienes avīzi un alu
Elektroniskais palīgs tur "Aeolus Robotics" šefa Aleksandra Huanga mikrofonu.
Bizness un ekonomika
2018. gada 21. janvāris, 06:42

Šis robots slauka māju, pienes avīzi un alu

Kas Jauns Avīze

Roboti putekļsūcēji, protams, ir labi palīgi saimniecībā, bet neko vairāk tie arī nespēj. Tiem parādījies nopietns konkurents – robots "Aeolus", kas spēj darboties ne tikai ar slotu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šis elektroniskais izpalīgs ne tikai mazgā grīdu, bet var arī pārbīdīt mēbeles, ielikt mantu grozā nomētātās rotaļlietas, aiznest uz virtuvi netīros traukus un atgriezties ar limonādi vai alu no ledusskapja.

Sanfrancisko un Taivānā bāzētais uzņēmums "Aeolus Robotics" savu audzēkni izrādījis Lasvegasā ikgadējā elektronikas izstādē "Consumer Electronic Show". Tiesa, pirkt gribētājiem pagaidām jāpaciešas, jo izstrādāts tikai prototips, un arī tas vēl jāuzlabo.
“"Aeolus" nolēma, ka viņam pietiek,” tviterī ironizējis tehnikas jaunumu vietnes "Wirecutter" apskatnieks Sins Brūsters, kad robots pēkšņi sastinga. Līdzīgi izstādē gadījies arī ar citiem robotiem, piemēram, LG mājas palīgs "Cloi", ar kuru var sarunāties, lūgts ieteikt vistas recepti, pēkšņi uzkārās.

Tāpēc pagaidām būs vien pašiem jāvirina ledusskapis, jāšķirsta pavārgrāmata vai jāieskatās internetā. Arī vecākiem, kas gribētu iegādāties robotu Luka, kas lasa bērniem vakara pasaciņu (tā datu bāzē ir desmitiem tūkstošu bilžu grāmatu), der atcerēties, ka mašīna neaizstās mammu un tēti.

Eksperti apšauba, vai šādiem robotiem būs liels noiets. “Mašīna, kas pienes jums alu vai avīzi, nebūs lēta,” BBC saka kompānijas "Creative Strategies" analītiķe Karolīna Milanezi. “Pavisam cita lieta, ja runa ir par iekārtām, kas atvieglo dzīvi. Daudz lielāku uzmanību pelna roboti, kas var palīdzēt mājās cilvēkiem ar ierobežotām spējām.”

Milanezi gan atzīst, ka guvusi lielu prieku no izspēlēšanās ar "Sony" robotsuņa Aibo jauno versiju, kas acumirklī reaģējusi uz glaudīšanu. Un tomēr tā ir tikai dārga rotaļlieta. Starp citu – pienest dzērienu un avīzi var iemācīt arī īstu suni, tāpēc nav jāpērk robots.

Tēmas