foto: LETA
Valdība nolemj neapvienot LMT un "Lattelecom"
SIA "Latvijas mobilais telefons" ēka.
Auto un tehnoloģijas
2017. gada 7. novembris, 14:19

Valdība nolemj neapvienot LMT un "Lattelecom"

LETA

Valdība šodien nolēma neatbalstīt SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) un SIA "Lattelecom" apvienošanu.

Ekonomikas ministrija izskatīšanai valdībā bija iesniegusi informatīvo ziņojumu par turpmāko rīcību ar "Lattelecom" un LMT kapitāla daļām.

Jau vakar pēc koalīcijas partneru sēdes tika atzīts, ka valdība varētu neatbalstīt telekomunikāciju operatoru apvienošanu. Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) šo jautājumu skatīja valdes sēdē un pieņēma noraidošu lēmumu. VL-TB/LNNK valdes loceklis Roberts Zīle  pēc partijas valdes sēdes pauda, ka līdz šim neesot dzirdēts neviens arguments par labu šo uzņēmumu apvienošanai.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc koalīcijas sanāksmes sacīja, ka šajā situācijā būtu loģiski uzņēmumu apvienošanu neveikt, jo ir pārāk daudz neatbildētu jautājumu un nav vienotas nostājas koalīcijā.

Skandināvu telekomunikāciju uzņēmums "Telia Company" ("Telia") brīdinājis Latvijas valdību, ka, neapvienojot LMT un "Lattelecom", varētu pārdot savas daļas šajos uzņēmumos, liecina "Telia" vecākā viceprezidenta Roberta Andersona vēstule, kas adresēta valdības ministriem.

"Telia" grupas uzņēmumiem "Sonera Holding" un "Telia Company" pieder kopumā 49% LMT kapitāla daļu, bet Latvijas valstij "Latvijas Radio un televīzijas centra" un Privatizācijas aģentūras (PA) personā - kopumā 28% daļu. Vēl 23% LMT daļu pieder "Telia" un Latvijas valsts kopīgi kontrolētajam uzņēmumam "Lattelecom".

"Telia" grupas kompānijai "Tilts Communications" pieder 51% "Lattelecom" kapitāla daļu, bet Latvijas valstij PA personā - 49%.

Neapvienošanas scenārijs ir tik pat dzīvotspējīgs kā apvienošanas scenārijs

SIA "Latvijas Mobilais telefons" un SIA "Lattelecom" neapvienošanas scenārijs ir tik pat dzīvotspējīgs kā apvienošanas scenārijs, šodien sacīja Privatizācijas aģentūras (PA) vadītājs Vladimirs Loginovs.

PA vadītājs piebilda, ka šāds lēmums nav pārsteigums, jo arī iepriekš PA izskatīja šādu scenāriju. "Arī šāds scenārijs tika vērtēts un tas ir tik pat dzīvotspējīgs kā apvienošanās," pauda Loginovs.

Viņš uzsvēra, ka abi uzņēmumi turpinās darbu un arī attiecības ar Zviedrijas koncernu "Telia" saglabāsies.

Aicināts komentēt "Telia" iepriekš pausto, ka uzņēmumu neapvienošanās gadījumā, kompānija varētu pārdot savas daļas Latvijas telekomunikāciju uzņēmumos, Loginovs sacīja, ka "Telia" šādu plānu vēl nav prezentējusi.

PA vadītājs skaidroja, ja "Telia" lems pārdot savas akcijas uzņēmumos, tad darījumam ar nākamo iespējamo investoru būs jāgūst arī Ministru kabineta akcepts.

Valstij aizvien vajag saprast tālāko rīcību ar abiem uzņēmumiem

Pēc valdības šodien pieņemtā lēmuma neatbalstīt SIA "Latvijas Mobilais telefons" un SIA "Lattelecom" apvienošanu valstij aizvien vajag saprast ko tā, kā abu uzņēmumu akcionārs ar šiem uzņēmumiem vēlas sasniegt, sacīja uzņēmējdarbības vides un ārvalstu investīciju eksperts Ģirts Greiškalns.

Greiškalns norādīja, ka apvienošanas vai neapvienošanas jautājuma atrisināšana ir labs pavērsiens, jo ļaus pievērst uzmanību svarīgākam jautājumam - ko valsts ar abiem uzņēmumiem vēlas sasniegt. "Esošajā situācijā šis ir pareizākais lēmums, bet tas nav beigu lēmums, jo valdībai kā akcionāram tagad jādefinē mērķi un vīzijas, kādu viņi grib redzēt šo uzņēmumu attīstību. Un te runa ir arī par to, kādu valsts grib redzēt telekomunikāciju nozari kopumā, jo abi uzņēmumi nav tikai nozares spēlētāji, bet flagmaņi, no kuriem atkarīga arī nozares kopējā attīstība," uzsvēra Greiškalns.

Viņš arī piebilda, ka sarunās starp valsti un otru akcionāru - "Telia Company" - kļuva redzams tas, ka abiem akcionāriem ir atšķirīgs skats par uzņēmumu turpmāko attīstību. "Jo ātrāk valdība definēs savus mērķus abiem uzņēmumiem, jo vienkāršāk būs runāt ar otru akcionāru. Ja šie mērķi nesakritīs, akcionāriem būs jāšķiras un jāmeklē citi partneri, ar kuriem uzskati par attīstības virzienu sakrīt," sacīja eksperts.

Jau vakar pēc koalīcijas partneru sēdes tika atzīts, ka valdība varētu neatbalstīt telekomunikāciju operatoru apvienošanu. Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) šo jautājumu skatīja valdes sēdē un pieņēma noraidošu lēmumu. VL-TB/LNNK valdes loceklis Roberts Zīle  pēc partijas valdes sēdes pauda, ka līdz šim neesot dzirdēts neviens arguments par labu šo uzņēmumu apvienošanai.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc koalīcijas sanāksmes sacīja, ka šajā situācijā būtu loģiski uzņēmumu apvienošanu neveikt, jo ir pārāk daudz neatbildētu jautājumu un nav vienotas nostājas koalīcijā.

Kučinskis: Iespējams, "Telia" tikai baidīja ar aiziešanu no Latvijas

Iespējams, Zviedrijas koncerns "Telia" tikai baidīja ar aiziešanu no Latvijas, ja netiks apvienoti telekomunikāciju uzņēmumi SIA "Latvijas Mobilais telefons" un SIA "Lattelecom", bet katrā ziņā valdība ir gatava sadarboties ar "Telia", lai abus uzņēmumus attīstītu, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis.

Premjers atzina, ka valdības lēmums neapvienot LMT un "Lattelecom" viņam nebija pārsteigums, jo arī šāds scenārijs tika izskatīts. Tajā pašā laikā Kučinskis pauda gandarījumu, ka ir turējis solījumu un valdība sniegusi atbildi "Telia".

Pēc Ministru prezidenta teiktā, ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (V) ir dotas pilnvaras turpināt sarunas ar "Telia" par LMT un "Lattelecom" nākotni, kā arī pārvaldību un investīciju projektu īstenošanu.

"Nav noslēpums, ka gaidot šī procesa rezultātu, bija atlikti uzņēmumu padomes lēmumi par investīciju veikšanu," skaidroja premjers un piebilda, ka bez papildus investcijām abu uzņēmumu sakaru attīstībā tos sagaida stagnācija.

Kučinskis arī pieļāva, ka "Telia" tikai esot baidījusi ar aiziešanu no Latvijas, ja abi uzņēmumi netiks apvienoto. "Es uzskatu, ka tikai sadarbojoties var veiksmīgi virzīt abus uzņēmumus. Esmu gatavs strādāt ar "Telia", vairāk domājot par nākotni, veidojot abu uzņēmumu stratēģiju, novēršot negatīvos faktorus, kas attiecas uz uzņēmumu savstratpējo konkurenci," teica Kučinskis.

Gulbis: "Lattelecom" turpinās iesākto darbu
 

Telekomunikāciju uzņēmums SIA "Lattelecom" respektē valdības šodien pieņemto lēmumu neatbalstīt SIA "Latvijas Mobilais telefons" un "Lattelecom" apvienošanu, un turpinās iesākto darbu kā uz izaugsmi vērsts tehnoloģiju uzņēmums, sacīja "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

"Mēs respektējam valdības pieņemto lēmumu. "Lattelecom" biznesa stratēģiju esam veidojuši, lai šodien un nākotnē iedzīvotājiem un uzņēmumiem sniegtu pasaules līmeņa pakalpojumus, nodrošinātu kvalitatīvu servisu, kā arī izpildītu akcionāru noteiktos mērķus. "Lattelecom" turpinās iesākto darbu kā uz izaugsmi vērsts tehnoloģiju uzņēmums," uzsvēra uzņēmuma vadītājs.

LEKA: Lēmums atbilst valsts interesēm

Valdības šodien pieņemtais lēmums neatbalstīt SIA "Latvijas Mobilais telefons" un SIA "Lattelecom" apvienošanu atbilst valsts interesēm, pauda Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas (LEKA) valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muuls.

"Valdības pieņemtais lēmums atbilst valsts interesēm. Arī mēs vienmēr esam iestājušies par to, ka apvienošana nebūtu lietderīga," sacīja Muuls, piebilstot, ka abi uzņēmumi var normāli attīstīties arī bez apvienošanās.

Taujāts par otra uzņēmumu akcionāra "Telia Company" turpmākajām darbībām, Muuls norādīja, ka "Telia" savas investīcijas ir sen atpelnījis. "Ja viņiem liekas, ka šeit vairs nav interesanti, iztiks bez viņiem, arī pircēji viņu daļām atradīsies," sacīja LEKA priekšsēdētājs.

"Telia": Valdības pieņemtais lēmums ir kaitniecisks abiem uzņēmumiem

Valdības šodien pieņemtais lēmums neatbalstīt "Latvijas Mobilais telefona" un "Lattelecom" apvienošanu ir kaitniecisks gan LMT, gan "Lattelecom", kā arī Latvijas sabiedrībai un ekonomikai kopumā, teikts abu telekomunikāciju uzņēmumu līdzīpašnieka "Telia Company” mājaslapā publicētā paziņojumā.

"Ir sarūgtinoši, ka valdība ne vien noraidījusi risinājumus, kurus ieteica gan neatkarīgie konsultanti, gan valdības starpministriju darba grupa, bet arī nespēja piedāvāt alternatīvu stratēģiju abu uzņēmumu un Latvijas digitālā sektora attīstībai," pausts paziņojumā.

Tajā arī norādīts, ka pēdējos desmit gados "Telia" piedāvājusi valdībai visus iespējamos variantus – pirkt, pārdot, apvienot, kā arī dažādas īpašuma struktūras, un visi šie varianti tika noraidīti. "Tagad "Telia" detalizēti izvērtēs valdības pieņemto lēmumu un turpmākos rīcības variantus," teikts paziņojuma noslēgumā.