foto: LETA
Būvnieks un ātro kredītu uzņēmējs Māris Martinsons, iespējams, grasās piedāvāt rīdziniekiem arī siltumu
Raidījums: Rīgas šķeldas katlu māju projektā varētu būt iesaistījies uzņēmējs Martinsons.
2017. gada 3. septembris, 21:35

Būvnieks un ātro kredītu uzņēmējs Māris Martinsons, iespējams, grasās piedāvāt rīdziniekiem arī siltumu

LTV "de facto"

Šovasar notikušas izmaiņas uzņēmumā "Rīgas BioEnerģija", kas ceļ jaudīgas šķeldas katlu mājas "Rīgas siltuma" apkalpošanai, un tā padomē iekļauti cilvēki, kuri saistīti ar būvniecības un ātro kredītu nozarē zināmo uzņēmēju Māri Martinsonu, ziņo LTV raidījums "De facto".

"Rīgas BioEnerģija" ceļ divas šķeldas katlu mājas. Tā dibinātāji ir "Rīgas siltums" (RS) kopā ar privātu uzņēmumu "Enerģijas risinājumi". Pēdējā īpašnieks ir "Rīgas siltuma" pastarpināts mazākuma akcionārs Guntars Kokorevičs, kurš zināms arī kā atkritumu uzņēmuma "Clean R" īpašnieks.

RS jūnija sākumā notika padomes sēde, kurā steidzamības kārtā tika iekļauts jautājums par privātā partnera vēlmi pārdot savas daļas šķeldas projektā. RS pienācās pirmpirkuma tiesības, taču padome nolēma tās neizmantot. Pēc RS atteikuma "Enerģijas risinājumi" savas daļas pārdeva uzņēmumam ar līdzīgu nosaukumu - "Bioenerģijas risinājumi" par nepilniem 4 miljoniem eiro. "Bioenerģijas risinājumi" īpašnieki nav publiski redzami, jo tā ir akciju sabiedrība.

RS padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) skaidrojis, ka RS nolēmis neizpirkt privātā partnera daļas projektā, lai būtu kāds, ar ko dalīt riskus. Lēmums padomes sēdē gan nebija vienbalsīgs. No valsts puses nominētais pārstāvis uzņēmumā lūdza lemšanu atlikt, bet viņam esot stāstīts, ka darījums ir formāls, jo arī jaunajam partnerim īpašnieks pastarpināti esot Kokorevičs.

Pēc mēneša notikušas izmaiņas RS jaunā partnera struktūrā. Padomes priekšsēdētāja amatā palika Kokorevičs, padomē vietu saglabāja arī Harijs Krongorns, kurš zināms kā ekspremjera Andra Šķēles finansists, bet padomē iecēla arī divus jaunus locekļus - Andreju Visocki un Velgu Stūri, kuri abi ieņem amatus vairākos uzņēmumos, kas pieder vai agrāk piederējuši Martinsonam. Pēdējos gados par daudzu Martinsona uzņēmumu īpašniekiem kļuvuši viņa bērni.

Kokorevičs gan apgalvojis, ka Martinsons nav "Bioenerģijas risinājumu" īpašnieks. "Mēs ar Martinsonu bijām plānojuši vairākus kopīgus enerģētikas projektus, bet līdz šim nekas kopīgi nav realizēts un akcionāru struktūra ir palikusi sākotnējā," uzsvēris Kokorevičs.