foto: Publicitātes
Koksnes zinātnieki radījuši estrādi Krimūnu pagastam
Jaunā Krimūnu estrāde ir Latvijai unikāla koka būve.
Bizness un ekonomika
2017. gada 5. augusts, 07:46

Koksnes zinātnieki radījuši estrādi Krimūnu pagastam

Kas Jauns Avīze

Dobeles novada Krimūnu pagastā atklāta jauna brīvdabas estrāde, reizē tradicionāla un moderna, uzbūvēta no liekti līmēta koka konstrukciju elementiem.

Dobeles novada domes konkursā ar lētāko līgumcenu – 97 469 eiro – uzvarēja SIA "Igate Būve". Būvniecību finansēja Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai.

Lai uzbūvētu estrādi, detaļu izstrādē piedalījies lielizmēra koksnes konstrukciju zinātniskās pētniecības centrs SIA IKTK (Inovācijas koka tiltos un konstrukcijās).

"Igate Būve" pārstāvis un estrādes būvniecības vadītājs Jānis Kuļikovskis stāsta, ka šāda veida koka konstrukciju projekts Latvijas būvniecībā ir unikāls.

“Būtiski arī tas, ka, ņemot vērā citviet pagastos izbūvēto estrāžu izmaksas, tās bijušas 150 līdz 200 tūkstoši eiro vai vairāk, savukārt šāda estrāde izmaksu ziņā ir racionālāka izvēle. Tas ir atjautīgs un laikmetīgs risinājums mazāk apdzīvotai vietai, kur nav nepieciešamības pēc milzīgas gadsimta būves,” uzsver Kuļikovskis.

Būvē nav divu vienādu liekto elementu, bet šeit vēlreiz varēja pārliecināties, ka līmēta koksne ir īstais materiāls sarežģītu konstrukciju radīšanai. Praktiski jebkuru salāgojumu var veikt arī pašā montāžas procesā.

SIA IKTK ir tapušas arī konstrukcijas neparastajam 87 metrus garajam koka gājēju tiltam Tērvetes dabas parkā. Šis tilts 2015. gadā saņēma Latvijas būvniecības Gada balvu. Tas savieno parka administratīvo ēku ar stāvlaukumu otrpus ceļam Bauska–Dobele un arī pats kalpo kā tūrisma objekts.

2011. gadā dibinātās IKTK īpašnieki ir SIA "Marko KEA" (76%), Rīgas Tehniskā universitāte (20%) un SIA "Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts" (4%).