foto: REUTERS
Pavīd cerība, ka vienas un tās pašas preces Austrumeiropas veikalos vairs nebūs švakākas kvalitātes
Bizness un ekonomika
2017. gada 28. jūlijs, 06:45

Pavīd cerība, ka vienas un tās pašas preces Austrumeiropas veikalos vairs nebūs švakākas kvalitātes

Kasjauns.lv

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico ceturtdien Briselē iestājās pret Austrumeiropas iedzīvotājus satraukušo faktu, ka vieni un tie paši produkti veikalos atšķiras no tā, ko patērētāji var iegādāties Rietumeiropā.

Fico Eiropas Komisijā ceturtdien skaidroja, ka problēma aptver plašu produktu klāstu - sākot no zemākas kvalitātes gaļas izstrādājumiem un šokolādes, līdz veļas mazgāšanas līdzekļiem, kuros ir mazāks aktīvo vielu daudzums.

"Mēs nevaram izturēt, ka šokolāde Austrijā ir labākas kvalitātes. Tā pati cena, tas pats iepakojums, bet kvalitāte Ungārijā, Polijā, Čehijā un Slovākijā nav tāda pati. Tādas lietas kaitē Eiropai," viņš paskaidroja.

Pēdējās Čehijas Zemkopības ministrijas norīkotajās pārbaudēs amatpersonas nopirka 21 produktu, no kuriem atklājās, ka 18 produkti atšķiras no tā, ko var nopirkt Rietumos, piemēram, Vācijā vai Austrijā.

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers šo praksi nodēvējis par "nepieņemamu" un sacījis, ka komisija septembrī izplatīs vadlīnijas dalībvalstīm. Viņš arī neizslēdza, ka nākotnē varētu mainīties likumdošana.

"Tā ir Eiropas problēma un man nepatīk ideja, ka Eiropā ir tādi kā otrās kategorijas pilsoņi, tāpēc mēs strādājam ar to," viņš teica. 

Pikti arī ungāri

To, ka lielie ražotāji Ungārijas veikalos piedāvā zemākas kvalitātes preces, februāra vidū paziņoja arī Ungārijas valdība, portāls Kasjauns.lv vēstīja martā. Iestādes, kas Ungārijā atbild par pārtikas drošību, aplūkoja 24 produktus, kurus pārdod gan Ungārijā, gan Austrijā tādos veikalu tīklos kā "Lidl" un "Aldi", un secināja, ka "Manner" vafeles bija mazāk kraukšķīgas, bet vietējā "Nutella" krietni pliekanāka par Austrijā nopērkamo produktu.

Ungārijas premjera pārstāvis Janošs Lazars toreiz sasauktajā preses konferencē paziņoja, ka bijis satraukts, lasot šī ziņojuma datus. "Es domāju, ka tas ir lielākais pēdējā laika skandāls," viņu citēja aģentūra "Reuters". Lazars sacīja, ka valdība uzsāks plaša mēroga izpēti, pārbaudot arī citus Ungārijā nopērkamos produktus.

Tikmēr Čehijas zemkopības ministrs Marians Jurečka, kurš norādījis, ka šīs valstis faktiski ir Eiropas "miskastes".

2015. gadā Ķīmijas un tehnoloģiju universitātes veiktajā pētījumā tikmēr tika secināts, ka Čehijā nopērkamā šķīstošā kafija, jogurts, margarīns un gaļas produkti bija ražoti no citām sastāvdaļām.

Tiesa gan, pārtika Čehijā ir aptuveni par ceturtdaļu lētāka nekā kaimiņu Vācijā, liecina "Eurostat" dati. Tomēr čehi nereti dodas uz tuvējām ārzemēm, lai, izmantojot atlaides, nopirktu kvalitatīvākas preces. Jurečka norāda: "Ja tas ir vienotais tirgus, tad dodiet visiem pircējiem vienādu pieeju vienādas kvalitātes produktiem, ja tie izskatās vienādi."

Starptautiskās kompānijas tikmēr taisnojas, ka dažādas receptes izmanto, lai izdabātu Eiropas tautu dažādajām garšu kārpiņām, ko Jurečka neuzskata par ticamu skaidrojumu. Viņš nedomā, ka čehiem un austriešiem varētu būt tik krasi atšķirīgas kulinārās gaumes, jo Austroungārijas impērijas ietekmē viņu ēdienkarte esot visai līdzīga.