Kurzemniece Anita vasarā gribētu izīrēt istabu atpūtniekiem, taču bīstās no VID
Vai jāmaksā nodokļi, ja vēlies izīrēt istabiņu vasaras sezonā?
Bizness un ekonomika
2017. gada 10. jūnijs, 07:10

Kurzemniece Anita vasarā gribētu izīrēt istabu atpūtniekiem, taču bīstās no VID

"Likums un Taisnība"

"Dzīvoju piejūras ciemā, vasarā gribu izīrēt vienu istabu atpūtniekiem, būs man kāds ieguvums pie pensijas. Vai man ir obligāti jāpiesakās Valsts ieņēmumu dienestā un jāmaksā nodoklis?" vaicā Anitas kundze no Kurzemes. Grozi kā gribi - attiecībās ar VID izīrētājai būs jānonāk, skaidro žurnāls "Likums un Taisnība".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Evita Teice-Mamaja,  Valsts ieņēmumu dienesta Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja pienākumu izpildītāja stāsta:

“Arī ienākums no nekustamā īpašuma izīrēšanas ir ienākums, kam tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis, tomēr pēc atvieglotiem noteikumiem.

Fiziskajai personai, kura plāno izīrēt vai iznomāt dzīvokli, ir pienākums pirms minētās darbības sākšanas reģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējai. Reģistrējoties VID, var izvēlēties vienu no šiem nodokļu maksāšanas režīmiem:
* maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli, piemērojot 23% likmi no saimnieciskās darbības ienākuma, ko nosaka kā saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu starpību;
* maksāt mikrouzņēmumu nodokli no saimnieciskās darbības ieņēmumiem.
Ja fiziskā persona ir izmantojusi tiesības nereģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicēja, ieņēmumiem no izīrēšanas vai iznomāšanas piemēro 10% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi.

Ja izvēlas nodokli 23% apmērā

Iedzīvotāju ienākuma nodokli 23% apmērā maksā tikai no gūto ieņēmumu un izdevumu starpības, nevis no pilnas īres vai nomas maksas summas, ko persona saņem. Šādi gūtam ienākumam ir tiesības piemērot neapliekamo minimumu, nodokļa atvieglojumus un attaisnotos izdevumus.
Saimnieciskās darbības veicējs vienu reizi ceturksnī veic nodokļa avansa maksājumus.

Nodokli aprēķina rezumējošā kārtībā par kalendāra gadu, iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju no taksācijas gadam sekojošā gada 1. marta līdz 1. jūnijam, un aprēķināto nodokli iemaksā budžetā 15 dienu laikā no deklarācijas iesniegšanas dienas.

Ja aprēķinātā nodokļa summa pārsniedz 640 eiro, maksātājs to var iemaksāt budžetā trijās reizēs – līdz 16. jūnijam, 16. jūlijam un 16. augustam –, iemaksājot katru reizi trešo daļu no šīs summas. Ja ienākumi mēnesī pārsniedz 380 eiro, persona veic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, piemērojot 26,38 % likmi.

Ja izvēlas mikrouzņēmumu nodokli

Mikrouzņēmumu nodokli 12% apmērā 2017. gadā apgrozījumam līdz 7000 eiro, 15% apgrozījumam no 700,01 eiro līdz 100 000 eiro piemēro pilnai īres vai nomas maksas summai, neatskaitot no tās izdevumus. Periodā, par kuru persona maksā mikrouzņēmumu nodokli, nav tiesību ienākumam (arī citur gūtajam) piemērot gada neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumus.

Ja no dzīvokļa izīrēšanas vai iznomāšanas ieņēmumiem maksā mikrouzņēmumu nodokli, nodokļa maksājumus veic līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam, iesniedzot VID mikrouzņēmumu nodokļa deklarāciju.

Ja izvēlas nereģistrēt saimniecisko darbību

Dzīvokļa īpašnieks var nereģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējs, ja, gūstot ienākumu no dzīvokļa izīrēšanas vai iznomāšanas, nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šajā gadījumā ir pienākums piecu darbdienu laikā no īres vai nomas līguma noslēgšanas dienas informēt par to VID. Persona, paziņojot par nereģistrēšanos, iesniedz īres vai nomas līgumu. Informēt VID var gan klātienē jebkurā klientu apkalpošanas centrā, gan elektroniski, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).

Nereģistrējot saimniecisko darbību, ieņēmumus no izīrēšanas vai iznomāšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek, piemērojot 10% nodokļa likmi, bet, aprēķinot maksājamo nodokli, nav tiesību atskaitīt saimnieciskās darbības izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokli.

Ja ienākumu no īpašuma gūst no juridiskās personas, nodokli ietur izmaksas vietā, savukārt, ja nodoklis nav ieturēts, fiziskā persona nodokli aprēķina par kalendāra gadu, iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju no taksācijas gadam sekojošā gada 1. marta līdz 1. jūnijam. Aprēķināto nodokli iemaksā budžetā 15 dienu laikā no deklarācijas iesniegšanas dienas.

Ja summa pārsniedz 50 000 eiro

Turpmākais skaidrojums gan neattiecas uz Anitas kundzi, jo viņa par istabas izīrēšanu vasarniekiem nevar gūt tik lielus ienākumus.

Ja fiziskās personas ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) apliekamo sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir pārsniegusi 50 000 eiro, ir jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā, un veiktie darījumi tiks aplikti ar PVN neatkarīgi no kārtības un apmēra, kādā tiek maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis vai mikrouzņēmumu nodoklis.

VID atgādina, ka saimnieciskās darbības veicējiem gada ienākumu deklarācija obligāti jāiesniedz elektroniski, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Lai kļūtu par EDS lietotāju, vairs nav jāslēdz līgums ar VID, bet ikviens var pieslēgties un lietot EDS, izmantojot savas internetbankas lietotājvārdu un paroli, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izsniegto eID viedkarti vai Latvijas Valsts radio un televīzijas centra izsniegto elektroniskā paraksta viedkarti (eParakstu).