foto: BNS Foto/Scanpix/LETA
Lietuvā alkoholu varēs iegādāties un lietot no 20 gadu vecuma
Bizness un ekonomika
2017. gada 1. jūnijs, 14:12

Lietuvā alkoholu varēs iegādāties un lietot no 20 gadu vecuma

LETA

Lietuvas Seims ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēmis Alkohola kontroles likumu, kas paredz krasi samazināt alkohola patēriņu un pieejamību, cita starpā nosakot, ka no nākamā gada alkoholu Lietuvā varēs iegādāties un lietot tikai no 20 gadu vecuma.

Likumu, kas nosaka krietni stingrāku alkohola tirdzniecības, lietošanas un reklāmas kārtību, balsojumā atbalstīja 101 deputāts, desmit parlamenta locekļi balsoja pret un desmit atturējās.

Alkohola tirdzniecība būs atļauta darbdienās un sestdienās no plkst.10 līdz 20, bet svētdienās no 10 līdz 15, izņemot sabiedriskās ēdināšanas vietas.

No 2018.gada būs aizliegta jebkāda alkohola reklāma, izņemot informatīvus ziņojumus, kas adresēti nozares speciālistiem, alkohola ražošanas uzņēmumu nosaukumus un zīmolus izkārtnēs pie to ēkām un uz transportlīdzekļiem, kā arī Lietuvas raidorganizāciju programmas. Alkohola tirdzniecības vietās nebūs aizliegtas paplātes alus kausiem, saulessargi, salvešu turētāji un cita atribūtika ar alkohola ražotāju zīmoliem. Alkohola veikalos darbinieki drīkstēs valkāt krekliņus ar attiecīgiem zīmoliem.

Visos masu pasākumos no 2020.gada būs atļauts tirgot tikai vājus alkoholiskos dzērienus, kuru stiprums nepārsniedz 7,5 grādus.

Galīgajā lasījumā pēdējā brīdī gan noraidīts priekšlikums bezmaksas pasākumos noteikt atsevišķas alkohola tirdzniecības zonas, taču valdošās Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības līderis Ramūns Karbauskis paziņojis, ka pie šā jautājuma ar laiku paredzēts atgriezties.

Alkohols varēs atrasties pie personām, kas sasniegušas 18 gadu vecumu, ja viņu darbs saistīts ar tā pārdošanu vai pienešanu klientiem sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, taču uzņēmēji nedrīkstēs iesaistīt jauniešus līdz 20 gadu vecumam alkohola pārdošanas veicināšanā.

No 2020.gada alkohola tirdzniecība būs aizliegta nestacionārās kūrortu, atpūtas un tūrisma objektu tirdzniecības vietās - pludmalēs, parkos un laukumos; pašvaldības vairs neizdos attiecīgas licences. To vairs nedrīkstēs tirgot arī paviljonos - nereģistrētās, zemē iedziļinātās pagaidu būvēs no saliekamām konstrukcijām un bez pamatiem. Paviljoni tiks pilnībā svītroti no mazumtirdzniecības vietu saraksta.

Alkohola turpmāk vairs nebūs arī sporta arēnās un sporta zālēs, kur notiks sacensības.

Pilsētu un rajonu pašvaldības varēs pašas ierobežot alkohola tirdzniecības laiku, noteikt vietas, kur alkoholu tirgot nedrīkst, vai arī neizdot licences, ja tās vēlēsies tādējādi nodrošināt sabiedrisko kārtību un drošību.

Alkohola tirgotāji būs tiesīgi pieprasīt personas dokumentus visiem pircējiem, bet, ja rastos aizdomas, vai pircējam jau ir 25 gadi, tas būs jādara obligāti.

Sabiedriskās ēdināšanas iestādes - kafejnīcas, picērijas vai bāri - vasarā varēs tirgot alkoholu ārā, līdz 40 metru attālumā no pašas ēkas, bet pašvaldībām būs tiesības noteikt mazāku attālumu vai aizliegt āra tirdzniecību.

Alkohola kontroles likums pieņemts pēc ilgām un dedzīgām diskusijām, ko izraisījusi gan satraucoša statistika par alkohola patēriņu, gan vairāki smagi noziegumi, kas pastrādāti alkohola reibumā.

Saskaņā ar šomēnes paziņotajiem ANO Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem vidējais alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju, kas vecāks par 15 gadiem, Lietuvā bijis augstākais pasaulē - 18,2 litri jeb par diviem litriem vairāk nekā gadu pirms tam. Šai ziņā Lietuva par 1,8 litriem apsteidz Baltkrieviju un par veseliem 4,3 litriem - Krieviju.

Tikmēr Lietuvas Statistikas departamenta dati liecina, ka vidējais alkohola patēriņš, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, kas vecāks par 15 gadiem, pērn Lietuvā bijis 13,2 litri legālā absolūtā alkohola - par 0,8 litriem mazāks nekā gadu iepriekš.

Kā skaidrojis veselības ministrs Aurēlijs Verīga, Statistikas departamenta datos ņemts vērā tikai legālā alkohola patēriņš, savukārt PVO aprēķinos ietverts arī oficiāli neuzskaitītais alkohols.

Seima pieņemtais Alkohola kontroles likums vēl jāparaksta prezidentei Daļai Grībauskaitei.