foto: Pawel Lipiński and Mateusz Frankowski
Poļu arhitekti rada debesskrāpi, kas var pabarot veselu pilsētu
Bizness un ekonomika
2017. gada 26. aprīlis, 18:46

Poļu arhitekti rada debesskrāpi, kas var pabarot veselu pilsētu

Kasjauns.lv

Ik gadu dizaina žurnāls "eVolo" rīko konkursu par visrevolucionārāko debesskrāpja konceptu. Šogad pirmo vietu ieguvis "Mashambas debesskrāpis" - vertikāls lauksaimniecības tornis, kas spētu pabarot veselu pilsētu Āfrikā.

Konceptuālais debesskrāpis būtu izjaucams un pārvietojams uz citām kopienām, kur nepieciešams.

Debesskrāpi izstrādājuši poļu arhitekti Pāvels Lipinskis un Mateušs Frankovskis. Torņa augšējos stāvos tiktu audzēti pārtikas produkti un tam klāt nāktu mēslojums un sēklas.

Citos stāvos būtu bērnudārza klases, ārsta kabinets un pat stāvvieta droniem, kas piegādātu pārtiku grūtāk sasniedzmiem reģioniem.

Apakšstāvā būtu tirgus, kur ģimenes varētu pārdot savu ražu.

Daļa no torņa tiktu būvēta no modulāriem gabaliem, kas ļautu to izjaukt un pārvietot. (Dizaineri gan neatklāj, cik ilgu laiku aizņemtu izjaukšanas process.)

foto: Pawel Lipiński and Mateusz Frankowski

"Galvenais šā zaļās revolūcijas projekta mērķis ir sagādāt pārtiku nabadzīgākajiem cilvēkiem," raksta arhitekti. "Dodot apmācību, mēslojumu un sēklas mazajiem lauksaimniekiem, dosim iespēju ražot tik daudz produktu, cik var saražot milzīgā modernā fermā."

Tā nosaukums "Mashambas" ir vārds savahili valodā, ar ko apzīmē uzartu zemi. Torņa mērķis ir atbalstīt lauksaimniecības iespējas un cīnīties ar badu nabadzīgajās Āfrikas valstīs.

"Kad zemnieki uzlabo savu ražu, viņi izkļūst no nabadzības. Viņi arī var ražot pārtiku saviem kaimiņiem. Kad zemnieki attīstās, tiek iznīdēta nabdzība un bads," raksta arhitekti.

foto: Pawel Lipiński and Mateusz Frankowski

Kaut arī nabadzībā dzīvojošo afrikāņu daudzums no 1990. līdz 2012. gadam ir sarucis no 56 līdz 43 procentiem, sakarā ar iedzīvotāju skaita pieaugumu, joprojām daudzi dzīvo nabadzībā, liecina Pasaules Bankas ziņojums.

"Mūsdienās bads un nabadzība, iespējams, ir tikai Āfrikas problēma, bet pasaules iedzīvotāju skaits, visticamāk, sasniegs 9 miljardus līdz 2050. gadam. Zinātnieki brīdina, ka tas draud ar globālu pārtikas trūkumu," raksta poļu arhitekti. "Āfrikas auglīgā lauksaimniecības zeme varētu pabarot ne vien savu augošo iedzīvotāju skaitu, bet pat visu pasauli."

foto: Pawel Lipiński and Mateusz Frankowski

Zaļais tornis uzvarēja starp 400 konkursa pretendentiem. Kaut arī arhitekti nav nosaukuši vietu, kur būvēt Mashambas debesskrāpi, viņi stāsta, ka pirmo varētu uzcelt pilsētiņā Sahāras tuksneša dienvidu pusē. Šobrīd tas ir tikai koncepts, un nav reāla būvniecības plāna.

Kaut arī tā dizains ir diezgan pārspīlēts, torņa vīzija piedāvā ieskatu, kā varētu izskatīties lauksaimniecības nākotnē.