Latvijā melnajā darba tirgū - 15 procenti iedzīvotāju. Eiropā – tikai 5
Bizness un ekonomika
2009. gada 8. jūlijs, 19:35

Latvijā melnajā darba tirgū - 15 procenti iedzīvotāju. Eiropā – tikai 5

Jauns.lv

Latvijā "melnajā" darba tirgū strādā 15% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, kas ir ES otrais augstākais nedeklarētās nodarbinātības līmenis.

Par to liecina jauna aptauja, kura rezultātus publiskojis Eiropas fonds dzīves un darba apstākļu uzlabošanai ("European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions").

Vēl lielāks tādu strādājošo īpatsvars, kuri iesaistījušies nedeklarētā darbā bez sociālajām garantijām, saņemot aplokšņu algu un nemaksājot nodokļus, ir tikai Dānijā - 18%.

Augstā līmenī nedeklarētās nodarbinātības līmenis ir arī Nīderlandē, Igaunijā un Zviedrijā, sasniedzot attiecīgi 13%, 11% un 10%.

Lietuvā nelegālos darbos iesaistās 7% darbarūķu, kas ir daudz mazāk nekā Latvijā un Igaunijā.

Visas ES mērogā vismazākā nedeklarētā nodarbinātība ir Vācijā, kur aplokšņu algu saņem un nodokļus nemaksā tikai 3% darbaļaužu. Seko Īrija un Rumānija - abās šajās valstīs melnajā darba tirgū nodarbināti pa 4% strādājošo.

Visā ES vidēji nedeklarētās nodarbinātības līmenis atbilst 5%.

ES valstu iedzīvotājiem, kas piedalījās aptaujā, tika vaicāts, vai viņi pēdējos 12 mēnešus pirms aptaujas bija veikuši nedeklarētu darbu.

Nelegālā nodarbinātība ir galvenais cēlonis iedzīvotāju ienākuma nodokļa un obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu nepietiekamiem ieņēmumiem valsts un pašvaldību budžetos.

BNS