Pieciem "Samsung" sadzīves tehnikas izplatītājiem piemēro 6,2 miljonu latu naudas sodu
Bizness un ekonomika
2009. gada 10. novembris, 13:16

Pieciem "Samsung" sadzīves tehnikas izplatītājiem piemēro 6,2 miljonu latu naudas sodu

Jauns.lv

Konkurences padome (KP) konstatējusi aizliegtu vienošanos starp pieciem uzņēmumiem, kas izplata "Samsung Electronics Co" ražoto tehniku.

KP vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova infomēja, ka par pārkāpumu piemērots rekordliels naudas sods - kopumā 6 222 635 lati.

Lielākais sods piemērots "Samsung" pārstāvim Latvijā - "Samsung Electronics Baltics" - 4 099 942 lati. "RD Elektroniks" piemērots 1 442 524 latu sods, "Elkor Trade" - 541 920 latu sods, SIA "Rota un K", kas pārvalda "Tehnoland" veikalus, - 270 718 latu sods, bet SIA "Proks" - 267 529 latu sods.

KP norāda, ka pārkāpuma rezultātā patērētājiem radušies ievērojami zaudējumi, ilgstoši pārmaksājot par "Samsung" sadzīves tehniku.

"Samsung" tehnikas pircēji tiesā var sūdzēties par nodarītajiem zaudējumiem

Ja patērētāji uzskata, ka ar "Samsung Electronics Co" ražotās tehnikas izplatītāju slēgto aizliegto vienošanos ir aizskartas viņu tiesības, viņi var vērsties tiesā, aģentūru LETA informēja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane.

Pēc viņas teiktā, šis nav tas gadījums, kad patērētāji varētu vērsties PTAC, jo PTAC nav tiesīgs piedzīt vai atlīdzināt iespējamos zaudējumus. To var izdarīt tikai tiesa, atzīmēja Gertmane, gan akcentējot, ka šādas aizliegtas vienošanās nodarītu kaitējumu tehnikas pircējiem varētu būt visai sarežģīti pierādīt.

Tirdzniecības kompānija "Samsung Electronics Baltics" nepiekrīt KP lēmumam un plāno to pārsūdzēt, biznesa informācijas portālu "Nozare.lv" informēja "Samsung Electronics Baltics" zīmola vadītāja Gundega Piebalga.

"Samsung Electronics Baltics" uzskata, ka uzņēmumam izvirzītie pārmetumi un izteiktie apgalvojumi ir "balstīti uz pieņēmumiem, kas izdarīti neatbilstošā kontekstā".

"Samsung Electronics Baltics" pašlaik detalizēti caurskata KP lēmumu un veic plašu iekšējo izmeklēšanu, lai izvērtētu izteiktos pārmetumus. "Samsung" izvērtē visus pieejamos tiesiskās aizsardzības līdzekļus, lai panāktu taisnīgu risinājumu šajā lietā, tostarp KP lēmuma pārsūdzību administratīvajā tiesā.

LETA