Bizness un ekonomika
2011. gada 4. februāris, 09:56

Lužkovs vēloties glābt Jelgavas rūpnīcu "AMO Plant", jo tā ir skaista

Jauns.lv

Bijušais Maskavas mērs Jurijs Lužkovs vēloties glābt automontāžas uzņēmumu "AMO Plant" Jelgavā, "jo tā ir skaista rūpnīca", - intervijā laikrakstam "Diena" izteicies Lužkovs.

"Kamēr biju pilsētas mērs, Maskava ieguldīja "AMO Plant" rūpnīcā vairāk nekā 30 miljonus dolāru. Uzbūvēta perspektīva rūpnīca, un mans uzdevums ir jau jaunā lomā veicināt tās attīstību. Es vēlos glābt "AMO Plant", jo tā ir skaista rūpnīca," saka Lužkovs.

Viņš apgalvo, ka, iegūstot uzturēšanās atļauju Latvijā, viņš pievērsīšoties biznesa projektiem, kas tik ļoti nepieciešami Latvijai valstij. "Ticiet man - kad es pieņēmu lēmumu būvēt Jelgavā automontāžas rūpnīcu, tas nebija uz emocijām balstīts lēmums. Tas bija saimniecisks lēmums, un esmu pārliecināts, ka nāks par labu gan Latvijai, gan Krievijai," saka Lužkovs.

Kā jau ziņots, uzņēmums "Amo Plant" dibināts 2005.gadā. Uzņēmuma akcionāri ir Maskavas valdība, AS "AMO ZIL", Jelgavas dome un AS "Ferrus". Kopējais investīciju apjoms pašlaik sasniedz ap 30 miljonus eiro jeb 21 miljonu latu. Rūpnīcā ir nodarbināti 60 darbinieki.

Galvenais ražošanas process - auto izstrādājumu montāža. Tehnoloģijas elastība un daudzpusība ļauj vienlaicīgi komplektēt dažādu tehniku. Par bāzes virzienu izvēlēta autobusu ražošana.

Pēc Lužkova nomaiņas Maskavas jaunā vadība neesot ieinteresēta saglabāt daļas Jelgavas uzņēmumā "Amo Plant", tāpēc paredzēts meklēt jaunu investoru. Jaunais Maskavas mērs gan paudis gatavību pirkt "Amo Plant" produkciju, ja tā būs konkurētspējīga.

Jau ziņots, ka Lužkovs joprojām neesot atteicies no vēlmes iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā, atsaucoties Latvijas aicinājumam cilvēkus ierasties, saņemt uzturēšanās atļauju, sagādāt investīcijas un palīdzēt Latvijai pacelt ekonomiku. Viņš to uzskatot par gana labu iemeslu, taču uzturēšanās atļauja neesot viņa pašmērķis.

Kā ziņots, telekompānijas "TV3" raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka Lužkovs vēloties pārcelties uz dzīvi Latvijā. Neilgi pirms Jaunā gada viņš Latvijas vēstniecībai Krievijā iesniedzis lūgumu piešķirt uzturēšanās atļauju. Lužkovs esot kļuvis par baņķieri un ieguldījis naudu "Rietumu bankas" kapitālā.

Lužkovs vairākas reizes ir bijis Rīgā un izcēlies ar Latvijai nelojāliem uzskatiem - vēl rudenī viņš izteicās, ka krievu valodai būtu jābūt otrai valsts valodai.

Savu lūgumu pēc uzturēšanās atļaujas Lužkovs pamatojis ar to, ka ieguldījis likumā noteikto summu - 200 000 latu - "Rietumu bankas" subordinētajā pamatkapitālā, kā arī viņam Latvijā piederot nekustamais īpašums. Pārbaudot Lužkova iesniegumā norādīto dzīvesvietu, varasiestādes atklājušas, ka tā atrodas kādā noliktavas ēkā Jūrmalā.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V) vēlāk paziņoja, ka iekļauj Lužkovu Latvijai nevēlamo personu sarakstā, jo viņš nemīl šo valsti un viņam ir naidīga attieksme pret Latviju.

LETA