"Sothebys": daudzi klienti Baltijā vēlēsies iegādāties elitārus īpašumus jūras krastā
Bizness un ekonomika
2011. gada 16. februāris, 10:18

"Sothebys": daudzi klienti Baltijā vēlēsies iegādāties elitārus īpašumus jūras krastā

Jauns.lv

Elitāro nekustamo īpašumu darījumu kompānijas "Sotheby's International Realty Affiliates LLC" biroja atvēršana Rīgā pērn notikusi īstajā laikā, jo Baltijas valstu elitāro īpašumu tirgum ir liels potenciāls un pēc krīzes beigām būs daudz investoru, kas vēlēsies iegūt īpašumu jūras krastā apgalvo Eiropas filiāļu attīstības viceprezidents Maikls Valdess.

Nepilna gada laikā Rīgas birojs veicis vairāk nekā 20 pārdošanas un vairāk nekā 30 īres darījumus, kas iepriekš pamirušam tirgum ir ļoti labs rādītājs, intervijā "Nozare.lv" sacīja "Baltic Sotheby’s International Realty" līdzīpašnieks Vestards Rozenbergs.

Lēmums par filiāles atvēršanu Rīgā bija stratēģisks lēmums, lai stiprinātu "Sotheby’s International Realty" klātbūtni Austrumeiropā. Līdz tam šo reģionu apkalpoja filiāle Maskavā. "Ņemot vērā to, ka reģions mums ir stratēģiski svarīgs, tika pieņemts lēmums dibināt atsevišķu Baltijas filiāli, turklāt "Sotheby’s International Realty" izaugsme Baltijas reģionā vēl turpināsies," skaidroja Valdess.

Jautāts, vai "Sotheby’s International Realty" nebiedēja dziļā krīze nekustamo īpašumu tirgū Baltijā, Valdess sacīja, ka visa pasaule ir piedzīvojusi krīzi, līdz ar to Baltijas valstis nebūtu pareizi izcelt kā kaut ko īpašu, kā kādu izņēmumu.

"Arī citos pasaules reģionos krīze nekustamo īpašumu tirgū bija smaga, piemēram, ASV, kur smagi cieta ekskluzīvo īpašumu tirgus Maiami un Lasvegasā, arī Eiropā, kur cieta īpašumu tirgus Spānijā un Grieķijā. Katra krīze paver jaunas iespējas, tāpēc tas bija īstais laiks ienākt Baltijas tirgū," uzsvēra Valdess.

Runājot par Latvijas tirgus potenciālu, Valdess sacīja, ka šeit ir pietiekami daudz interesantu objektu tieši elitāro īpašumu tirgus segmentā. "Es apskatīju lielus un ekskluzīvus īpašumus Jūrmalā, villas jūras krastā, kuras maksā 18-20 miljonus eiro (12,6 līdz 14 miljonus latu). Vai, piemēram, jaunais attīstības projekts "Aleksandra", kas ir trešā vieta pasaulē pēc Tokijas un Ņujorkas, kurā attīstītājs izmanto jaunu tehnoloģiju - liftu sistēmu mājas autostāvvietā, kas katru automašīnu ievieto tai paredzētā "kabatā". Baltijas valstīs elitāro īpašumu tirgum ir liels potenciāls, jo tad, kad krīze pilnībā beigsies, būs daudz potenciālo investoru, kas vēlēsies ieguldīt līdzekļus īpašumos jūras krastā," skaidroja Valdess.

Jautāts par galvenajiem elitāro īpašumu pircējiem Latvijā, Valdess sacīja, ka vēsturiski tā ir izveidojies, ka šeit galvenā īpašumu pircēju daļa nāk no Krievijas. "Stratēģiski ir jāizvērtē, kuru reģionu pircējiem Latvija vēl varētu būt interesanta, un tad attiecīgi šajos reģionos jāveic mārketinga aktivitātes. Piemēram, Latvijas īpašumi varētu būt interesanti arī pircējiem no Zviedrijas vai Norvēģijas, kā arī no valstīm, kurās ir lielas ārzemju latviešu kopienas, piemēram, Kanādas. Uz šo valstu pircējiem būtu jāorientē mērķtiecīgs mārketinga piedāvājums," piebilda Valdess.

Rozenbergs sacīja, ka līdz pagājušā gada rudenim Baltijas filiāle ir veikusi vairāk nekā 20 pārdošanas darījumu un vairāk nekā 30 īres darījumu Rīgas un Jūrmalas mājokļu tirgū. Pārdoto nekustamo īpašumu cenas Rīgā svārstījās no 1533 līdz 3246 eiro (no 1073 līdz 2272 latiem) par kvadrātmetru, savukārt Jūrmalā no 2310 līdz 3252 eiro (no 1617 līdz 2276 latiem) par kvadrātmetru. Īres platības vidējā cena Rīgā un Jūrmalā bija astoņi eiro (4,6 lati) par kvadrātmetru, neskaitot nodokļus un apsaimniekošanas izdevumus.

"Pircēji ir bijuši no dažādām valstīm - gan no Krievijas, gan citām valstīm. Pieprasījumu un darījumu skaits no ārvalstnieku puses pieaug. Ārvalstu investorus interesē dzīvokļi Rīgas centrā, privātmājas piepilsētas labākajos dzīvojamajos rajonos un Jūrmalā. Ārvalstnieku interese iegādāties īpašumus Latvijā nav pamatota vienīgi ar vēlmi iegūt uzturēšanās atļauju, ko iespējams iegūt arī citā veidā ar mazākiem izdevumiem. Interese saglabāsies pie esošā cenu līmeņa, pircējiem cerot arī uz īpašuma vērtības saglabāšanos nākotnē. Vietējo pircēju aktivitāte gan ir zema un, būtiski nemainoties valsts ekonomiskajai situācijai un finansējuma pieejamībai, tai nav pamata strauji pieaugt," sacīja Rozenbergs.

Jautāts, vai šādi rezultāti Baltijas filiālei pirmajā darbības gadā ir vērtējami kā labi, Valdess sacīja, ka šis jautājums arī ir ģeogrāfisks, jo katrā reģionā filiālei labs rezultāts skaitīsies savādāks. "Tas ir atkarīgs gan no kopējiem tirgus apjomiem, gan no tirgus aktivitātes. Katras filiāles vadība var labāk izvērtēt savus rezultātus, kādi tie bija pirms pievienošanās "Sotheby’s International Realty" tīklam un kā tie mainījās pēc tam," piebilda Valdess.

"Es uzskatu, ka tas ir labs rezultāts, strādājot nedaudz mazāk par gadu. Ņemot vērā to, ka pirms gada vietējais tirgus bija ļoti pasīvs, tagad, pateicoties pieprasījumiem no ārvalstīm, īpaši no NVS valstīm, ledus ir sakustējies," piebilda Rozenbergs.

"Baltic Sotheby’s International Realty" savu darbību sākusi 2010.gada pavasarī, atverot biroju Rīgā. 1.jūlijā darbu sāka Jūrmalas birojs Jomas ielā.

"Baltic Sotheby’s International Realty" līdzīpašnieki ir Ilze Mazurenko, Vestards Rozenbergs un Leonīds Kiļs.

Pasaulslavenais "Sotheby’s" izsoļu nams dibināts Londonā 1744.gadā. 1983.gadā "Sotheby’s" iegādājās ASV uzņēmumu vadīts konsorcijs, un "Sotheby’s" tiek kotēts Ņujorkas biržā kopš 1988.gada.

"Sotheby’s International Realty" starptautiskais nekustamā īpašuma aģentūru tīkls dibināts 1976.gadā, lai savstarpēji neatkarīgas nekustamā īpašuma aģentūras nodrošinātu ar nepieciešamo mārketinga un īpašumu piedāvājumu apmaiņas programmu, kas ļautu izveidot saikni starp labākajām īpašumu aģentūrām un augstākās klases klientiem visā pasaulē.

Franšīze dalībai "Sotheby’s International Realty" aģentūru tīklā tiek izsniegta tikai rūpīgi izvērtētām nekustamā īpašuma firmām un individuāliem mākleriem, kuri atbilst stingrām atlases prasībām.

"Sotheby’s International Realty" franšīzes turētājus nodrošina ar plašu biznesa pārvaldības, mārketinga, rekrutēšanas, izglītošanas un biznesa attīstības rīku klāstu. Aģentūru tīkla dalībniekiem ir privilēģijas sadarboties ar "Sotheby’s" izsoļu namu.

LETA/Foto: Bulls Press