Bizness un ekonomika
2011. gada 4. marts, 15:28

"Gazprom" noraida Lietuvas prasību pārskatīt gāzes cenas

Jauns.lv

Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" noraidījis Lietuvas prasību pārskatīt tai gāzes cenas, paziņojot, ka cenu veidošanas principi 2004.gadā saskaņoti ar toreizējo Lietuvas valdību.

Jau ziņots, ka Lietuvas Enerģētikas ministrija šonedēļ nosūtījusi "Gazprom" vēstuli, kurā norāda, ka Krievijas koncerns pārkāpis līgumu par gāzes kompānijas "Lietuvos dujos" privatizāciju, nosakot Lietuvai nepamatotu gāzes cenu, un pieprasa 60 dienu laikā šo pārkāpumu novērst. Lietuva uzsvērusi, ka sarunas par šo jautājumu plāno rīkot Briselē.

Kā Krievijas biznesa portālam RBK apgalvojuši "Gazprom" pārstāvji, Lietuvai piegādātās dabasgāzes cenas ir pamatotas un tiek aprēķinātas pēc savstarpēji saskaņotas formulas, kas piesaistīta naftas grozam.

Koncerna informācijas dienests arī norādījis, ka "Gazprom" neesot saņēmis nekādus dokumentus, kuros tiktu izklāstītas Enerģētikas ministrijas pretenzijas attiecībā uz "Lietuvos dujos" privatizācijas līgumu.

Tikmēr Lietuvas portāls "Vz.lt" piektdien vēsta, ka Eiropas Komisija saņēmusi no Lietuvas institūcijām oficiālu sūdzību, kurā "Gazprom" apsūdzēta konkurences noteikumu pārkāpšanā, un sākusi izmeklēšanu, bet tās laikā sīkākus komentārus nesniegs.

Kā ceturtdien paziņoja Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks, Lietuva ir apkopojusi pierādījumus, ka "Gazprom" pārkāpis "Lietuvos dujos" privatizācijas līgumu, piegādājot Lietuvai gāzi par nepamatotu cenu. Viņš aicināja Krievijas koncernu sākt sarunas par šā pārkāpuma novēršanu.

Jau ziņots, ka 25.janvārī ministrija iesniedza Eiropas Komisijai sūdzību, kurā pieprasīja sākt izmeklēšanu, lai noteiktu, vai "Gazprom" neizmanto ļaunprātīgi savu dominējošo stāvokli tirgū, un aicināja pieprasīt, lai Krievijas gāzes koncerns īsteno skaidru, godprātīgu un nediskriminējošu dabasgāzes piegādes politiku.

Savukārt februāra sākumā Lietuvas enerģētikas ministrs pauda viedokli, ka gāzes kompānija "Lietuvos dujos" faktiski kļuvusi par Krievijas koncerna "Gazprom" filiāli, kas nedarbojas Lietuvas patērētāju interesēs, un aicināja atkāpties šā uzņēmuma vadītājus - ģenerāldirektoru Viktoru Valentukeviču un valdes locekļus Valēriju Golubevu un Kirilu Seļezņovu, kas vienlaikus ir arī "Gazprom" valdē un pārstāv šā Krievijas koncerna intereses.

Lietuvas valdība gatavojas sadalīt gāzes kompāniju "Lietuvos dujos", pildot Eiropas Savienības (ES) enerģētikas direktīvas tā dēvēto Trešo paketi, bet šā uzņēmuma lielākie akcionāri - "Gazprom" un Vācijas uzņēmums "E.ON Ruhrgas International" - šos plānus kritizējuši. Tie aicinājuši Lietuvu izmantot direktīvā paredzēto izņēmumu, taču EK nesen atzina, ka šis izņēmums uz Lietuvu nav attiecināms.

Šobrīd "Gazprom" gan pārdod Lietuvai gāzi, gan piegādā to ar kompānijas "Lietuvos dujos" starpniecību.

Kā uzskata Sekmoks, Lietuvai nākas maksāt par gāzi 15% vairāk, jo "Gazprom" vērš pret to politisku atmaksu par nodomu pildīt minēto ES direktīvu.

38,9% Lietuvas gāzes kompānijas akciju pieder "E.ON Ruhrgas International", 37,1% akciju ir "Gazprom" īpašumā, bet Lietuvas valdībai šajā kompānijā pieder 17,7% akciju.

LETA