Bizness un ekonomika
2011. gada 11. aprīlis, 21:26

"DK Daugava" vadītājs gandarīts par tiesas lēmumu strīdā ar "Swedbank"

Jauns.lv

Zemgales apgabaltiesas pieņemtais lēmums apmierināt daudznozaru kompānijas "DK Daugava" ("Daugava") lūgumu par tiesvedības apturēšanu strīdā ar AS "Swedbank" par parādu piedziņu liecina, ka "valstī vēl pastāv tiesiskums", biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aigars Vaivars.

"Es kā "Daugavas" saimnieks redzu, ka tiesiskums Latvijā vēl ir, un tāpēc ticu taisnīgai tiesai un tam, ka Rīgas apgabaltiesas tiesneši [Gvido] Ungurs, [Uldis] Danga un Zemgales apgabaltiesas tiesnese [Inese] Skudra lemj godīgi, analizējot faktus un pierādījumus, nevis balstoties uz to, kuram ir lielāks kapitāls, spēcīgāka aizmugure vai sakari politiķu aprindās," sacīja Vaivars.

Kā ziņots, Zemgales apgabaltiesa Aizkrauklē šodien apturēja tiesvedību AS "Swedbank" prasībā pret "Daugava", SIA "Piena un maizes nams "Daugava"", Aigaru Vaivaru, Silvestru Vaivaru un Baibu Batragu. Prasība bija vērsta uz parādu piedziņu 1 265 000 latu apmērā, piedziņas vēršanu pret galvinieku, komercķīlas pārejas atzīšanu un piedziņas vēršanu uz komercķīlas priekšmetiem, uzņēmuma pārejas atzīšanu un piedziņas vēršanu pret uzņēmuma ieguvēju.

Vaivars norādīja, ka, neraugoties uz tiesas lēmumu, tiesvedība varētu turpināties bankas nostājas dēļ.

"Nevēlamies pāriet uz citu banku, tas nav izdevīgi. Jau rīt esam gatavi noslēgt mierizlīgumu ar "Swedbank" un atrast kompromisu, nevis tērēt naudu tiesām, jo tiesu darbi var ilgt gadiem. Tomēr pieļauju, ka tiesvedība turpināsies, jo banka turpina atšķirīgi rīkoties vārdos un darbos," sacīja Vaivars.

Uzņēmējs akcentēja, ka vairakkārt mēģināts atrisināt situāciju dialoga ceļā. "Esam centušies konstruktīvu dialogu veidā atrisināt šo jautājumu ar "Swedbank" un panākt mierizlīgumu, taču pieredze rāda, ka pati banka nav gatava šādam pavērsienam. Tikšanās laikā norunātais vēlāk tiek sagrozīts un bankas viedoklis atkal tiek mainīts. Līdz ar to rodas iespaids, ka "Swedbank" nevēlas panākt mierizlīgumu, bet gan šo strīdu turpināt," norādīja Vaivars.

Kā ziņots, 14.janvārī AS "Swedbank" pieprasīja "Daugavai" atmaksāt aizdevuma līdzekļus 1,17 miljonu latu apjomā, uzlika vairākus apgrūtinājumus "Daugavas" un SIA "Piena un maizes nams "Daugava"" aktīviem, kā arī apķīlāja saistīto personu naudas līdzekļus un mantu. Savukārt kompānijas pārstāvji norādījuši, ka "Swedbank" demonstrē finanšu terorismu un neierobežotu varu, pieprasot atmaksāt aizdevuma līdzekļus, neraugoties uz pildītajām saistībām.

"Daugava" 19.janvārī saņēma "Swedbank" izsūtīto paziņojumu par komercķīlas tiesību izlietošanu, kurā teikts, ka bankai ir tiesības pārdot ieķīlāto mantu par brīvu cenu bez tiesas starpniecības un izsoles rīkošanas, ja 30 dienu laikā pēc paziņojuma iesniegšanas Komercķīlu reģistra turētājam nav izpildītas ar komercķīlu nodrošinātās saistības jeb atmaksāta visa kredīta summa. Uzņēmuma vēlme bijusi panākt, lai šis lēmums tiktu pārskatīts un tiktu saglabāts apmēram 20 miljonu eiro (14 miljoni latu) vērtais bizness.

Kā ziņots, "Daugava" 2009.gadu noslēdza ar 542 748 latu zaudējumiem, lai gan vēl 2008.gadā uzņēmums strādāja ar 242 466 latu peļņu, liecina "Lursoft" informācija.

"Daugavas" apgrozījums 2009.gadā bija samazinājies par 14,1% - no 1,9 miljoniem latu 2008.gadā līdz 1,64 miljoniem latu. Iepriekš biznesa portālam "Nozare.lv" uzņēmuma īpašnieks Vaivars 2009.gadu raksturoja kā ļoti smagu daudzo pārmaiņu dēļ.

No 28.janvāra, pēc Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datiem, "Daugavas" īpašniece ir Sindija Vaivare, kura ieguvusi īpašumā visas "Daugavas" daļas 1,6 miljonu latu vērtībā.

SIA "Piena un maizes nams "Daugava"" īpašniece ir Baiba Batraga.

LETA