Lembergu firma saņem 2 miljonu pasūtījumu no Latvijas Dzelzceļa
Bizness un ekonomika
2011. gada 7. jūnijs, 09:22

Lembergu firma saņem 2 miljonu pasūtījumu no Latvijas Dzelzceļa

Jauns.lv

Ventspils mēra Aivara Lemberga ģimenei pastarpināti piederošā biodīzeļdegvielas ražotne "Bio-Venta" uzvarējusi VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) meitasuzņēmuma SIA "LDZ ritošā sastāva serviss" rīkotajā konkursā par biodīzeļdegvielas piegādi, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Dīzeļdegviela tiks iepirkta par 1 973 998 ASV dolāriem jeb 947 519 latiem.

"LDz ritošā sastāva serviss" ir LDz koncerna uzņēmums, un tā kapitāldaļu turētājs ir Satiksmes ministrija, kuru vada Zaļo un zemnieku savienības ministrs Uldis Augulis.

Portālam "Pietiek.com" Augulis noliedza, ka "Bio-Venta" konkursā būtu uzvarējis, pateicoties Lemberga politiskajai ietekmei uz viņu un ZZS.

"LDz ritošā sastāva serviss" atklātajā konkursā bez "Bio-Venta" piedalījās vēl tikai SIA "Mežrozīte", un tās līdzīpašnieks Juris Galvanovskis portālam uzsvēra, ka firma negrasās pārsūdzēt konkursa rezultātus.

"Vienmēr jau var pārsūdzēt, ja kaut kas nav tā, bet šis piedāvājums pēc cenas LDz bija labāks, un var jau domāt visu ko, bet nav nekādu pierādījumu, ka notikusi kāda nelikumība," atzina "Bio-Venta" konkurents.

"Pietiek.com" rīcībā esošā informācija liecina, ka "Mežrozīte" piedāvājusi cenu, kas bijusi vien par dažiem tūkstošiem dolāru lielāka nekā "Bio-Venta" piedāvātā, savukārt Lembergu ģimenes uzņēmums savu piedāvājumu iesniedzis pēdējā brīdī. Portāls pauž aizdomas, ka varētu būt notikusi pretimnākšana, nopludinot iekšējo informāciju par konkurenta piedāvāto cenu.

"Bio-Venta" lielākie īpašnieki pastarpināti caur citām firmām un personām ir Lembergu ģimene. 74% daļu SIA "Bio-Venta' pieder kompānijai "VK Tranzīts", kuras lielākais īpašnieks ir Lemberga bērniem Anrijam Lembergam un Līgai Lembergai saskaņā ar pēdējām publiski pieejamām Lursoft ziņām piederošā "ALA Investments" (pieder 45,1%). Pārējos 43,8% daļu kompānijā "VK Tranzīts" caur SIA "Coer Investīcijas" kontrolē par Lemberga cilvēku uzskatītais Jurijs Bespalovs, bet atlikušos 11,1% - Sandra Skuja-Rudene, kura darbojas arī Ventspils attīstības aģentūras valdē.

"Pietiek.com" norāda, ka novembra beigās, pārdalot valsts budžeta izdevumus, Valda Dombrovska (V) valdība lēma 24,3 miljonus latu piešķirt Zemkopības ministrijai, lai tā izmaksātu uzkrāto subsīdiju parādu biodegvielas ražotājiem. 11,5 miljonus latu no šīs budžeta naudas kā subsīdiju par saražoto biodīzeli saņēma "Bio-Venta".

LETA/ Foto: Edijs Pālens/ LETA, Lita Krone/ LETA