Bizness un ekonomika
2011. gada 13. jūnijs, 10:44

Bezdarba līmenis Latvijā sarūk līdz 13%

Jauns.lv

Bezdarba līmenis Latvijā šīs nedēļas sākumā, pēc operatīvajiem datiem, ir 13% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk, salīdzinot ar maija beigām, pastāstīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica.

Kopumā Latvijā šīs nedēļas sākumā NVA uzskaitē bija 146 853 bezdarbnieki, un tas ir mazākais bezdarbnieku skaits kopš 2009. gada septembra.

Pēc Paševicas teiktā, viszemākais bezdarba līmenis ir Rīgas reģionā, kur bez darba ir 9,7% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Tai seko Kurzeme (13,6%), Zemgale (14,3%), Vidzeme (14,6%), bet visaugstākais bezdarba līmenis joprojām ir Latgalē – 21,4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Saskaņā ar NVA operatīvajiem datiem Rīgas pilsētā šīs nedēļas sākumā bez darba ir 9,1% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, tai seko Ventspils un Jelgava, kur katrā reģistrētais bezdarba līmenis ir 10,2%. Savukārt visaugstākais bezdarbs no lielajām pilsētām saglabājas Rēzeknē – 19,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Patlaban NVA reģistrētas 3890 vakances, kas nozīmē, ka uz vienu brīvo darbavietu pretendē 38 bezdarbnieki, informēja NVA direktore.

Viņa paskaidroja, ka bezdarba līmeņa samazināšanās saistīta ar sezonas darbiem, kā arī to, ka darba devēji vairs nesamazina darbinieku skaitu.

Maija beigās Latvijā reģistrētais bezdarba līmenis bija 13,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

BNS