Par spīti skandālam, dāņu profesors turpina kritizēt Latvijas vafeles
Bizness un ekonomika

Par spīti skandālam, dāņu profesors turpina kritizēt Latvijas vafeles

Jauns.lv

Neskatoties uz skandālu, publiski paužot nepatiesus apgalvojumus par "Selgas" vafeļu kaitīgumu, dāņu profesors Stēns Stenders turpina kritizēt Latvijas uzņēmuma "NP Foods" ražotās "Selgas" vafeles.

Intervijā žurnālam "Lietišķā Diena" Stenders, lai arī atvainojas par kļūdu vafeļu testēšanas rezultātos, kas radušies laboratorijas vainas dēļ, joprojām apgalvo, ka šis produkts satur pārāk daudz transtraukskābes un slikti ietekmē veselību.

"Protams, tas man neko nenodarītu, ja es vienu tādu apēstu. Tas ir tāpat, kā reizēm uzpīpēt kādu cigareti. Tas tevi nenogalina," saka dāņu profesors, atbildot uz jautājumu, vai būtu gatavs ēst "Selgas" vafeles.

Viņš norāda, ka pat tad, ja laboratorija nekļūdītos un sniegtu patiesu informāciju par transtaukskābju līmeni "Selgas" vafelēs, viņš publiski kritizētu šo produktu. "Tas bija Latvijas cilvēku labā, jo viņi pērk šādu produktu un nezina, kas tajā ir, un nevar arī to izlasīt - uz iepakojuma sastāvs ir uzrakstīts ļoti maziem burtiņiem. Arī, ja būtu tajā brīdī zinājis, ka tie ir 10% vai 12% transtauku, es to būtu teicis. Varbūt ne tik stingri, bet tas tomēr ir vairāk, nekā pārtikas un veselības speciālisti atzīst par veselīgu citās valstīs. Tādēļ iesaku "Selga" ražotājiem neizmantot transtaukskābes," saka profesors.

Kā apgalvo Stenders, "Selgas" vafeles satur vairāk nekā 2% transtaukskābju. Tās nevarētu tikt pārdotas Dānijā, Austrijā, Šveicē, Kalifornijā, Ņujorkā. Savukārt Latvijā, Lietuvā, Ungārijā tas ir pilnīgi atļauts, jo nav noteikumu, kas ierobežotu transtauku daudzumu produktos.

"Tas ir nedaudz dīvaini, jo, kad es braucu uz Lielbritāniju vai Franciju, nevarēju atrast nevienu produktu, kas saturētu vairāk par 1%-2% transtaukskābju. Ja es būtu atradis kādu produktu, kurā ir 10%, tas būtu skandāls," norāda dānis. "Tādēļ es uzskatu, ka ''NP Food'' rīkotos gudri, ja atrastu veidu, kā samazināt transtaukskābju saturu savos produktos, lai tas nepārsniegtu 2% no tauku daudzuma. Tad viņi varētu teikt, ka viņu vafeles nav kaitīgas sirdij. Tas būtu gudri, un tā rīkojās Dānijas un Īslandes ražotāji."

Komentējot izmaiņas iedzīvotāju veselībā pēc 2003.gada, kad Dānijā noteica, ka transtaukskābju līmenis nedrīkst pārsniegt 2% no kopējā tauku daudzuma, Stenders norāda, ka saslimstība un mirstība no sirds slimībām samazinās ļoti strauji. Tiek sagaidīts, ka 2027.gadā pusmūža cilvēki vairs nemirs no sirds slimībām, ja vien šī tendence turpināsies.

Savukārt Latvija kardiovaskulāro saslimšanu ziņā ir pirmajā vietā Eiropas Savienībā. Tomēr, ja runā par transtaukskābēm, dāņu profesors nedomā, ka situācija ir sliktāka nekā Polijā vai Ungārijā. Tiesa, lai to precīzi noskaidrotu, nepieciešami daudz plašāki pētījumi un mērījumi, nekā veicis Stenders.

Profesors vafeļu paciņas apēšanu pielīdzina 10 cigarešu izsmēķēšanai

LETA Nozare.lv / Foto: ekrānšāviņš no video