Bizness un ekonomika
2011. gada 13. jūlijs, 16:31

Latvijas Banka paaugstina šā gada inflācijas prognozi līdz 4,7%

Jauns.lv

Latvijas Banka par diviem procentpunktiem paaugstinājusi šā gada inflācijas prognozi, kas tagad noteikta 4,7% līmenī, šodien preses konferencē informēja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Iepriekš sniegtā Latvijas Bankas inflācijas prognoze bija, ka šogad patēriņa cenas kāps vidēji par 2,7%.

Viņš skaidroja, ka līdz šim cenu kāpumu veicinājuši gan notikumi pasaules pārtikas un energoresursu tirgos, gan arī pašmāju īstenotā nodokļu celšana, kas ģenerējusi trešo daļu no pašreizējās 4,8% inflācijas.

Centrālās bankas eksperti gan paredz, ka nākamgad, pasaules cenu un nodokļu kāpuma ietekmei mazinoties, cenu kāpums tomēr piebremzēsies, gada inflācijai esot 2,5% līdz 3% robežās.

Rimšēvičs atgādināja, ka inflācijas turpmāko gaitu var ietekmēt arī valdība, atsakoties no turpmākiem nodokļu paaugstinājumiem.

Viņš aicināja darbā pie inflācijas samazināšanas plāna, ko Finanšu ministrija plānojusi izveidot līdz jūlija beigām un apspriest augusta beigās, ļoti rūpīgi izanalizēt visus cenu veidošanās faktorus, lai nodrošinātos, ka valdības īstenotie pasākumi bremzē, nevis ceļ cenu līmeni valstī.

Viņaprāt, pretinflācijas pasākumu plānā noteikti iekļaujami nosacījumi, algas var celt tikai roku rokā ar ražīguma kāpumu un ka budžeta konsolidācija veicama tikai uz izdevumu samazinājumu, nevis nodokļu kāpuma rēķina.

Tāpat būtu jāmazina strukturālais bezdarbs, ko Latvijas Banka klasificē kā vienu no iemesliem, kas izdara papildu spiedienu uz algām un inflāciju. Rimšēvičs sacīja, ka acīmredzot ir jāmaina bezdarbnieku apmācības sistēma, dodot iespēju procesā vairāk iesaistīties pašiem uzņēmējiem, nevis to uzticēt valstij, darbinot aprobēto formulu, ka cilvēki iziet apmācību, bet vienalga atgriežas bezdarbniekos.

Jau ziņots, ka šā gada jūnijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, bija par 4,8% augstāks. Precēm cenas pieauga par 6,4%, bet pakalpojumiem - par 0,5%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis jūnijā, salīdzinot ar maiju, palielinājās par 0,3%. Precēm cenas pieauga par 0,3%, bet pakalpojumiem - par 0,2%.

2010.gada jūnijā, salīdzinot ar 2010.gada maiju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,4%.

Kopumā šā gada pirmajos sešos mēnešos, jūniju salīdzinot ar 2010.gada decembri, cenas ir pieaugušas par 4,1%. 2010.gadā cenu pieaugums attiecīgajā laika posmā bija 1,8%.

LETA