Bizness un ekonomika
2011. gada 28. jūlijā, 00:12

Uzzināt pensiju 2. līmeņa uzkrājumus varēs arī portālā "www.latvija.lv"

Jauns.lv

No šā gada augusta vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā "www.latvija.lv" būs pieejams jauns bezmaksas e-pakalpojums - iespēja elektroniski jebkurā brīdī saņemt izrakstu par savu pensiju sistēmas otrā līmeņa plāna statusu.

Šo iespēju izstrādā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) sadarbībā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA), pastāstīja "Swedbank" preses sekretāre Kristīne Jakubovska.

Kopējās izstrādes izmaksas, kuras ietver visu VSAA sociālo pakalpojumu bloku un sociālās apdrošināšanas datu noliktavas izveidi, ir aptuveni 120 600 latu bez pievienotās vērtības nodokļa, un finansējums tika piesaistīts Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektā, aģentūrai LETA sacīja VRAA pārstāve Ilze Telica. Līgums par e-pakalpojumu izveidi tika noslēgts iepirkuma procedūras slēgta konkursa rezultātā ar AS "Exigen Services Latvia", un kopumā paredzēts izstrādāt 11 e-pakalpojumus.

Komentējot iespēju pievienoties Latvijas Centrālā depozitārija izveidotajai informācijas sistēmai par pensiju otrā līmeņa uzkrājumiem, Jakubovska norādīja, ka "Swedbank" internetbankas klientiem jau augustā būs pieejams jaunais valsts bezmaksas e-pakalpojums, tāpat kā citi "www.latvija.lv" pakalpojumi.

Savukārt "SEB bankas" korporatīvās komunikācijas vadītāja Agnese Strazda norādīja, ka pārrunās ar Latvijas Centrālo depozitāriju uzklausīts piedāvātais risinājums, bet banka no savas puses vēlējās šo regulārās informācijas apskates procesu, ja vien realizēt, tad darīt to ar klientu vidū jau novērtēto risinājumu - "e-linku".

"SEB Wealth Management" pārstāvji, kas ir pensiju otrā līmeņa pārvaldītāji SEB pensiju plāniem, turpināšot sarunas ar VSAA par "e-linka" risinājuma nodrošināšanu saviem klientiem.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka jau divus gadus "SEB bankas" internetbankā SEB pensiju otrā līmeņa plānu dalībnieki var aplūkot VSAA sagatavoto pensiju pārskatu par kalendāro gadu, kas apskatīšanai no VSAA puses ir gatavs aprīlī.

"Ņemot vērā to, ka pensiju otrā līmeņa uzkrājumi tiek veidoti ilgtermiņā un šos uzkrājumus veido 2% no nodokļu maksātāja ar nodokļiem apliekamā ienākuma, tad informācijas regulāra pieprasīšana būtiskas izmaiņas neparādīs, ja vien personai ir ļoti augsti ienākumi," sacīja Strazda.

Tomēr viņa apliecināja, ka pensiju otrā līmeņa dalībniekiem ir svarīgi regulāri sekot līdzi ienesīgumam un tam, vai pārvaldītāja pārvaldīšanas stratēģija ir vērsta ilgtermiņā un vai nerodas pārāk straujas kapitāla svārstības, kas nav labvēlīgas kapitālam ilgtermiņā. Tam pašlaik jau katru dienu var sekot līdzi mājaslapā "www.manapensija.lv".

Kā ziņots, Latvijas Centrālajam depozitārijam jaunizveidotās sistēmas, kurā internetbanku lietotāji varēs uzzināt savu uzkrājumu apmēru pensiju sistēmas otrajā līmenī, izveide izmaksājusi 20 000 latu, šodien preses konferencē pastāstīja depozitārija valdes priekšsēdētājs Aivars Slokenbergs.

Tā kā sistēma darbosies ar komercbanku internetbanku palīdzību, ar papildu izmaksām jārēķinās arī bankām, lai pielāgotu savas sistēmas jaunajām iespējām.

Pagaidām gan vienīgā banka, kura saviem klientiem jau apņēmusies nodrošināt šādu iespēju, ir "Norvik banka", savukārt par citu banku plāniem Slokenbergam pagaidām informācijas nebija.

Depozitārija izstrādātā informācijas sistēma paredz, ka iedzīvotāji varēs pieteikties informācijas saņemšanai internetbankā ar nosacījumu, ka attiecībā internetbanka piedāvā šādu pakalpojumu. Pēc tam minūtes laikā klients savā e-pastā saņems pensiju otrā līmeņa konta izrakstu.

Līdz šim uzzināt uzkrājumus pensiju otrajā līmenī varēja, personīgi vēršoties VSAA filiālēs vai aizpildot elektronisko VSAA iesniegumu, kam bija nepieciešams elektroniskais paraksts. Tiesa, jau tagad vairākās internetbankās ir iespējams pieprasīt informāciju par pensiju otrā līmeņa uzkrājumu, taču konta izrakstu varēja saņemt tikai reizi gadā, turklāt četrus mēnešus pēc kalendārā gada beigām un vienīgi par iepriekšējā gadā veiktajām izmaksām. Depozitārija izstrādātā sistēma ļauj šādu informāciju saņemt jebkurā cilvēkam vēlamajā laikā.

Saskaņā ar Slokenberga sniegto informāciju patlaban pensiju sistēmas otrajā līmenī iesaistīta vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju un kopējā uzkrāto aktīvu vērtība pārsniedz 865 miljonus latu, no tiem vairāk nekā 100 miljoni latu ir kapitāls, ko nodrošinājis pensiju plānu ienesīgums.

Vidēji viena dalībnieka uzkrājums ir 755 lati, un vidējais pensiju plānu ienesīgums sistēmas desmit darbības gadu laikā bijis 5% gadā. 99% no visiem otrā pensiju plāna dalībniekiem ir audzējuši savu kapitālu, bet tikai 1% ienesīgums bijis ar mīnusa zīmi.

LETA Nozare.lv