Bizness un ekonomika
2011. gada 12. augusts, 18:11

Viedtālruņu pārdošanas apjomi pasaulē palielinājušies par 74%

Jauns.lv

Viedtelefonu jeb mobilo telefonu ar plašām datu apstrādes funkcijām pārdošanas apjomi pasaulē šī gada otrajā ceturksnī pieauguši par 74%, salīdzinot ar 2010.gada otro ceturksni, un veidoja 25% no pasaulē kopumā otrajā ceturksnī pārdotajiem 428,7 miljoniem telefonu, informēja informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju nozares pētniecības, analīzes un konsultāciju kompānija "Gartner Group".

"Gartner Group" savā kārtējā ziņojumā raksta, ka mobilo telefonu pārdošanas apjoms bijis 16,5% lielāks nekā 2010.gada otrajā ceturksnī, kad viedtelefonu daļa kopējā apjomā bija tikai 17%.

Analītiķi arī informē, ka lielākā tirgus daļa otrajā ceturksnī joprojām bija ražotājam "Nokia" ar 22,8%, taču tā sarukusi no 30,3% pirms gada. Arī divu citu tirgus līderu daļas sarukušas un, iespējams, pārdalītas citiem un jaunpienācējiem tirgus daļu "augšgalā".

Korejas ražotāja "Samsung" mobilo telefonu tirgus daļa sarukusi līdz 16,3% no 17,8% pirms gada, bet "LG" tirgus daļa samazinājusies līdz 5,7% no 8 %. Savukārt "iPhone" un planšetdatora "iPad" izstrādātāja "Apple" tirgus daļa teju dubultojusies līdz 4,6% no 2,4% 2010.gada otrajā ceturksnī. Otrajā ceturksnī pārdots 19,6 miljoni "Apple" ražotu ierīču, kas ir vairāk, nekā bija prognozēts.

Par zīmīgu notikumu "Gartner Group" analītiķi uzskata Ķīnas ražotāja "ZTE" parādīšanos tirgus daļu "topā", ieņemot piekto vietu ar 13,07 miljoniem pārdotu vienību un apsteidzot plaši pazīstamo "Blackberry" viedtelefonu ražotāju "Research in Motion" (RIM), kurš otrajā ceturksnī pārdevis 12,65 miljonu telefonu. Pēc analītiķu aprēķiniem, abiem ražotājiem bija vienāda aritmētiska tirgus daļa - 3%. "Pieprasījumu pēc RIM ierīcēm mazinājis novecojis sortiments un piegādes kavējumi," raksta analītiķi.

Apkopojot pārdošanas statistiku pēc telefonu operētājsistēmām, "Gartner Group" secina, ka lielākie tirgus daļas ieguvēji bijuši telefoni, kas aprīkoti ar IT un interneta pakalpojumu koncerna "Google" izstrādāto "Android" un "Apple" ierīcēs izmantoto "iOS".

"Android" aprīkoto telefonu tirgus daļa otrajā ceturksnī bija 43,4%, salīdzinot ar 17,2% pirms gada, bet "iOS" daļa - 18,2%, salīdzinot ar 14,1% pirms gada. Būtiski kritusies galvenokārt "Nokia" viedtelefonos lietotās sistēmas "Symbian" daļa - līdz 22,1% no 40,9% 2010.gada otrajā ceturksnī. Tomēr "Symbian" noturējās otrā vietā aiz "Android".

"Android" izmanto virkne ražotāju, tostarp "Samsung", "LG" un "HTC", bet "iOS" izmanto vienīgi "Apple" ražotās "iPhone" un "iPad" ierīcēs.

Savukārt RIM izstrādāta operētājsistēma, ko izmanto "Blackberry" ierīcēs, noslīdējusi no otrās uz ceturto vietu aiz "iOS". RIM tirgus daļa samazinājusies līdz 11,7% no 18,7% 2010.gada otrajā ceturksnī.

Neskatoties uz jaunas mobilo telefonu operētājsistēmas "Windows Phone 7" palaišanu tirgū un noslēgto sadarbību ar "Nokia", "Microsoft" arī zaudējis mobilo ierīču operētājsistēmu tirgus daļu. Tā samazinājusies līdz 1,6% no 4,9% pērn otrajā ceturksnī.

Pārdošanas un tirgus daļu dati izklāstīti "Gartner Group" paziņojumā medijiem un ir paņemti no 49 lappušu garā pilna apjoma tirgus pētījuma, kas pērkams par 9995 ASV dolāriem (ap 5000 latu).

LETA Nozare.lv