Bizness un ekonomika
2011. gada 11. oktobris, 20:35

Lietuva sāk saskaņot Visaginas AES projektu ar ES

Jauns.lv

Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks iesniedzis Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisāram Ginteram Etingeram oficiālu ziņojumu par Visaginas atomelektrostacijas (AES) celtniecības plānu.

Kā norāda Enerģētikas ministrija, tas nozīmē, ka sākta oficiāla projekta saskaņošana ar ES institūcijām.

"Izmantojot gadījumu, vēlos apsveikt visas Visaginas AES projekta dalībnieces - Baltijas valstis un Poliju - ar sekmīgu šā reģionālā projekta attīstību un izraudzīto stratēģisko investoru," sacījis komisārs.

Oficiālais ziņojums iesniegts saskaņā ar Eiropas Atomenerģijas kopienas (EURATOM) līgumu, kas paredz, ka informācija par jaunu kodolprojektu attīstīšanu jāiesniedz Eiropas Komisijai ne vēlāk kā trīs mēnešus līdz pirmo kontraktu parakstīšanai ar darbu veicējiem vai arī līdz darbu sākumam, ja tiek tiks veikti ar saviem resursiem.

Jau ziņots, ka jūlija vidū Lietuva izraudzījās par Visaginas AES stratēģisko investoru Japānas un ASV kompāniju "Hitachi GE Nuclear Energy", kuras galvenā akcionāre ir kompānija "Toshiba". Par juridiski saistoša līguma parakstīšanu ar investoru vēl gan lems Lietuvas Seims.

Plānots, ka būvlaukuma sagatavošana varētu sākties jau nākamgad, pirmie betonēšanas darbi - 2014.gadā, bet 2020.gadā Visaginas AES sāktu ražot elektroenerģiju.

LETA