Bizness un ekonomika
2011. gada 28. novembris, 05:02

Par 3 miljoniem latu iepirks jaunus ātrās palīdzības auto

Jauns.lv

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) par nepilniem 3 miljoniem latu plāno iepirkt jaunus operatīvos transportlīdzekļus, pastāstīja dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Automašīnu iegāde tiks līdzfinansēta no Eiropas reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem, īstenojot projektu "Vienotas neatliekamās medicīniskās palīdzības un katastrofu medicīnas vadības informācijas sistēmas un dispečeru centru izveide", kura kopējais finansējums ir 10,6 miljoni latu. Valsts līdzfinansē 10% no kopējām projekta izmaksām.

Iepirkuma konkurss par NMPD operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu aprīkošanu jau ir izsludināts, un piedāvājumu iesniegšanas termiņš ir 19.decembris. Ja konkurss noslēgsies veiksmīgi, mašīnu piegāde ir plānota sešu mēnešu laikā. Jāsaprot, kā operatīvajiem transportlīdzekļiem nepieciešams arī specifisks aprīkojums, piemēram, sirēnas, nestuves, norādīja NMPD pārstāve.

Jaunas ātrās palīdzības mašīnas būs paredzētas visiem reģioniem, izņemot Rīgas reģionu, kur NMPD apkalpo "Rīgas Sanitārā transporta autobāze" un transportlīdzekļi ir salīdzinoši jaunāki.

Patlaban ap 40% dienesta mašīnu ir ap desmit gadiem vai arī tās ir vecākas, un gandrīz pusei transportlīdzekļu nobraukums ir virs 300 000 kilometru, tāpat ir daudz mašīnu, kuru nobraukums ir 500 000 kilometru un pat vairāk, sacīja NMPD pārstāve, piebilstot, ka šī ir "diezgan nopietna situācija".

NMPD brigādes diennaktī izbrauc vidēji uz vairāk nekā 1200 izsaukumiem, kopumā ik dienu izsaukumos dodas no 170 līdz pat 190 mediķu brigādes. Pirmajā darbības gadā visas brigādes izsaukumos nobraukušas gandrīz 13 miljonus kilometru.

Kā ziņots, līdz ar vienota ātrās palīdzības dienesta izveidi kopš 2009.gada NMPD attīstībā četru gadu laikā tiek ieguldīti 10,6 miljoni latu, īstenojot ERAF projektu. Patlaban jau veikta Vidzemes un Latgales reģionālo centru ēku rekonstrukcija, visās NMPD brigāžu mašīnas ir uzstādīts nepieciešamais aprīkojums efektīvākai brigāžu vadībai. Patlaban vēl turpinās nepieciešamo informācijas sistēmu un programmu izstrāde, kuru ieviešana kopumā ļaus nodrošināt ātrāku brigāžu nokļūšanu pie pacientiem izsaukuma vietās, labākas iespējas palīdzēt pacientiem un cietušajiem, kā arī papildu drošību brigāžu personālam un pacientiem.

Tāpat pakāpeniski tiek ieviesta vienota brigāžu vadības informācijas sistēma un pabeigta dienesta infrastruktūras izveide ar vienu vadības centru un pieciem reģionālajiem vadības un dispečeru centriem, kā arī plānots iegādāties jaunus operatīvos medicīniskos transportlīdzekļus.

LETA