Bizness un ekonomika
2012. gada 22. janvāris, 14:23

Šīns: Uzturēšanās atļauju piešķiršana ir viens no svarīgakajiem lēmumiem tautsaimniecībā

Jauns.lv

Vērtējot Saeimas pieņemto lēmumu ietekmi uz tautsaimniecību kopumā, pirms pusotra gada pieņemtais lēmums atļaut ārvalstu investoriem saņemt uzturēšanās atļauju pret ieguldījumiem nekustamajā īpašumā ieies vēsturē kā viens no svarīgākajiem lēmumiem, kas veicinājuši ekonomikas attīstību, uzskata Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas un uzņēmuma "Latio" valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

"Ar šī lēmuma nozīmīgumu varētu konkurēt tikai kāda ievērojama nodokļu samazināšana vai kaut kas līdzīgs," uzsver Šīns, piebilstot, ka ļoti daudzi ārvalstnieki šo lēmumu ir pamanījuši un apsver iespēju veikt šādas investīcijas.

"Protams, ka tas naudas apjoms, ko saskaitījuši ierēdņi, aptuveni 100 miljoni latu, neatspoguļo reālo ieguldījumu. Reālais ieguldījums ir vismaz par kārtu lielāks. Mums ir daži klienti, kas ieguldījuši vairāk par 100 miljoniem. Tādu cilvēku ir daudz, un, palielinoties zināmai nestabilitātei Krievijā, viņu kļūs vēl vairāk. Šie investori uzskata, ka daļa no aktīviem būtu jātur kaut kur citur ārpus Krievijas, un tas ir ļoti pozitīvi, ka starp tādām iespējām kā Somija, Igaunija, Vācija, Itālija, Melnkalne, Spānija vai Ēģipte tiek izvēlēta arī Latvija," skaidroja Šīns.

Jautāts, kāpēc šie investori izvēlas Latviju, jo šeit nav tā lētākā iespēja iegūt uzturēšanās atļauju Šengenas līguma valstīs, Šīns skaidroja, ka viens no faktoriem noteikti esot Latvijas ģeogrāfiskais tuvums Sanktpēterburgai un Maskavai.

"Domāju, ka jāņem vērā daudzu citu faktoru summa - tie ir gan emocionāli faktori, gan loģistikas faktori, gan ģeogrāfiski faktori. Ne pēdējā loma te ir arī "airBaltic" ar aviokompānijas nodrošināto lidojumu tīklu," piebilda Šīns.

Jautāts, cik nozīmīgu daļu nekustamo īpašumu tirgū notiekošajos darījumos veido ārvalstu pircēji, Šīns skaidroja, ka ir jārunā par diviem dažādiem tirgus segmentiem.

"Ja runājam par Rīgas centra vai Jūrmalas dārgajiem īpašumiem, tad šajā segmentā ārvalstnieku īpatsvars ir būtisks. Savukārt sērijveida dzīvokļu un Pierīgas privātmāju segmentā ārzemju pircēju ietekme ir minimāla. Daudzās vietās Latvijā šīs ietekmes nav vispār, jo tālāk no Rīgas pietrūkst infrastruktūras. Nevarētu teikt, ka vispār nav ārvalstnieku intereses par īpašumiem, kas atrodas tālāk no Rīgas, bet pārsvarā ārvalstnieki izvēlas Pierīgu," sacīja Šīns.

Vaicāts, vai nākotnē ārvalstu īpašumu pircēju skaits augs, Šīns skaidroja, ka jāskatās, vai likumdevējs negrozīs šo likumu, kāda būs attieksme, jo visas politiskās debates par šo jautājumu atbalsojas ārzemēs, un potenciālie pircēji par tām ir labi informēti.

LETA