Bizness un ekonomika
2012. gada 8. februāris, 23:49

Lai saglabātu konkurētspēju, "Nokia" atlaidīs 4000 strādājošo

Jauns.lv

Lai saglabātu konkurētspēju, pasaulē lielākais mobilo tālruņu ražotājs "Nokia" trešdien paziņoja, ka līdz šā gada beigām atlaidīs 4000 strādājošo, kas nodarbināti kompānijas viedtālruņu ražotnēs Somijā, Ungārijā un Meksikā.

Ungārijā darbu zaudēs 2300 cilvēku, Somijā – tūkstotis un un Meksikā – 700 strādājošo. Ražošana no šīm valstīm tiks pārcelta uz Āziju, lai samazinātu laiku, kādā produkts nonāk tirgū, sacīts "Nokia" paziņojumā.

Pēdējā laikā "Nokia" ir arvien grūtāk konkurēt ar "Apple" un "Samsung" strauji augošajā viedtālruņu segmentā, lai gan kompānija apvienojusi spēkus ar programmatūru ražotāju "Microsoft". "Nokia" radītais pirmais modelis uz operētājsistēmas "Windows" bāzes "Lumia 800" pircēju vidū nav ieguvis īpašu popularitāti.

"Nokia" pērn otrajā ceturksnī zaudēja pirmo pozīciju globālajā viedtālruņu tirgū, kurā divas pirmās pozīcija ieguva ASV tehnoloģiju kompānija "Apple" un Dienvidkorejas firma "Samsung". Savukārt 2011.gada ceturtajā ceturksnī "Nokia" pārdeva tikai 19,6 miljonus viedtālruņu, bet "Apple" un "Samsung" bija teju līdzīgās pozīcijās, realizējot tirgū attiecīgi 37 miljonus un 36,5 miljonus viedtālruņu.

Visā 2011.gadā "Nokia" cieta 1,2 miljardu eiro (0,8 miljardu latu) zaudējumus pretstatā 1,8 miljardu eiro (1,3 miljardu latu) peļņai 2010.gadā.

"Nokia" vadītājs Stīvens Elops pagājušā gada sākumā paziņoja par radikālu kompānijas pārstrukturēšanu, lai tā spētu veiksmīgi turpināt darbību konkurences pieauguma apstākļos.

BNS