Bizness un ekonomika
2012. gada 26. februāris, 08:44

Palielinājusies iedzīvotāju aktivitāte, veicot uzkrājumus vecumdienām

Jauns.lv

Pagājušajā gadā palielinājusies iedzīvotāju aktivitāte, veicot uzkrājumus savām vecumdienām, secinājusi "SEB banka".

Bankas apkopotā informācija liecina, ka pērn salīdzinājumā ar 2010.gadu iedzīvotāju iemaksu apmērs "SEB atklātajā pensiju fondā" pieauga par 15%, savukārt dalībnieku skaits palielinājās par 2%. Vidējā privātpersonas ikmēneša iemaksa bija astoņi lati.

Saskaņā ar "SEB bankas" sniegtajiem datiem 2011.gada laikā privātpersonu iemaksas "SEB atklātajā pensiju fondā" veidoja 5,5 miljonus latu, kas ir par 693 tūkstošiem latu vairāk nekā iemaksas, kuras privātpersonas veikušas 2010.gada laikā. Kopējais gan individuālo dalībnieku, gan darba devēju veikto iemaksu apmērs "SEB atklātajā pensiju fondā" pagājušajā gadā pieaudzis par 8%, sasniedzot 8,6 miljonus latu.

"SEB atklātā pensiju fonda" valdes priekšsēdētāja Dace Brencēna atzina, ka situācija ekonomikā un iedzīvotāju personīgajās finansēs ir uzlabojusies – gada laikā pieauga gan cilvēku skaits, kuri veic uzkrājumus vecumdienām, gan iemaksu apmēri. "Neraugoties uz it kā nelielo vidējo ikmēneša iemaksas apmēru, viennozīmīgi pozitīvi ir vērtējama iedzīvotāju reālā rīcība, patstāvīgi veidojot uzkrājumu savai nākotnei. Pasaules pieredze rāda, lai ilgtermiņā panāktu savu ienākumu saglabāšanu iepriekšēja līmenī arī vecumdienās, ir nepieciešams veikt regulāras iemaksas 10% apmērā no saviem bruto ienākumiem," viņa norādīja.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

Pašlaik Latvijā ir seši atklātie pensiju fondi un viens slēgtais pensiju fonds, katram no tiem ir viens vai vairāki pensiju plāni ar atšķirīgu līdzekļu ieguldīšanas stratēģiju un riska pakāpi.

BNS