No 1. aprīļa autobusu un vilcienu biļetes būs dārgākas
Bizness un ekonomika

No 1. aprīļa autobusu un vilcienu biļetes būs dārgākas

Jauns.lv

Jau pēc pusotras nedēļas ievērojami sadārdzināsies starppilsētu autobusu un vilcienu biļetes. Autobusos tās kļūs dārgākas par vairākiem desmitiem santīmu, bet vilcienos līdz 25 santīmiem.

No 1. aprīļa par vairākiem desmitiem santīmu pieaugs gan starppilsētu autobusu, gan vilcienu biļetes.
No 1. aprīļa par vairākiem desmitiem santīmu pieaugs gan starppilsētu autobusu, gan vilcienu biļetes.

Ja informācija par to, kas draud vilcienu pasažieriem, ir publicēta, tad daudzi autobusu pasažieri vēl ir neziņā, cik būs jāmaksā par braucienu no 1. aprīļa. Kasjauns.lv apkopoja dažus jaunākos datus par autobusu biļešu cenām no 1. aprīļa. Tās salīdzinot, varat aptuveni izkalkulēt, cik biļetes maksās arī jūsu novadā. Jāteic, ka pagaidām vēl ne visi pasažieru pārvadātāji ir publiskojuši jaunās autobusu biļešu cenas.

Laucinieki var priecāties, ka tiks samazinātas biļešu cenas īsajos maršrutos līdz 30 kilometriem lauku novados. Savukārt rīdzinieki var atviegloti nopūsties, ka biļešu cenas nepalielinās vilcienos galvaspilsētas robežās.

Starppilsētu sabiedriskā transporta biļešu cenas tiek paaugstinātas, lai samazinātu zaudējumus, ko valsts budžetam nes sabiedriskā transporta dotēšana.

Jaunās autobusu biļešu cenas

Autobusu maršrutu posmos, kas pārsniedz 150 kilometru, braukšanas maksa pieaugs vidēji par 10 - 11%, taču īsajos attālumos, kas ir līdz 30 kilometriem, ārpus lielajām pilsētām, biļešu cenas samazināsies vidēji par 10%, informē valsts SIA „Autotransporta direkcija”. Lai Kasjauns.lv lasītāji varētu apjaust aptuvenās izmaksas, ar kurām autobusu pasažieriem jārēķinās no jaunā mēneša, apkopojām dažus piemērus:

* Autobusa biļete no Gulbenes uz Rīgu, atkarībā no maršruta, kļūs par 55 vai 60 santīmiem dārgāka. „Šobrīd autobusa biļetes cena no Gulbenes uz Rīgu ir 4,70 lati, bet ar 1. aprīli biļete maksās 5,25 latus. Autobusam, kas uz Rīgu no Gulbenes brauc caur Lejasciemu, pašreizējā biļetes cena ir 5 lati, bet ar aprīli tā palielināsies par 55 santīmiem. Autobusā, kas, braucot no Gulbenes uz Rīgu, met loku cauri Tirzai, pašlaik biļete maksā 5,10 latus, bet ar 1.aprīli pasažieriem būs jāšķiras no 5,70 latiem,” raksta Gulbenes laikraksts „Dzirkstele”.

* No Rīgas uz Valmieru biļete līdzšinējo 3,10 latu vietā maksās 3,35 latus, bet uz Alūksni (caur Smilteni) 5,50 latu vietā – 6,10 lati.

* Brauciens no Alūksnes uz Cēsīm (caur Raunu) no 1. aprīļa maksās dārgāk par 20 santīmiem, caur Liepu – par 30 santīmiem. Ja uz Rēzekni no Madonas gribēs braukt ar autobusu caur Balviem, būs jāmaksā 30 santīmus, ja caur Kārsavu – 45 santīmus dārgāk, uz Madonu – 15 santīmus, uz Jēkabpili un Valmieru – 40 santīmus dārgāk. Maršruta Alūksne – Smiltene biļešu cena pieaugs par 10 santīmiem, raksta portāls aluksniesiem.lv.

* Liepājas autobusu parks informē, ka maršrutā Liepāja - Rīga biļetes cena pieaugs no līdzšinējiem 5,40 latiem līdz 6 latiem.

* Dažviet braukšana kļūs arī lētāka. Piemēram, brauciens no Krāslavas līdz Dagadai, kas tagad maksā 1,40 latus, turpmāk maksās 1,25 latus.

Jaunās vilcienu biļešu cenas

Vilcienu biļešu cenas nesadārdzinās tik būtiski, tās no 1. aprīļa vidēji celsies par 5 – 25 santīmiem. Turpmāk vilciena biļete no Rīgas uz Madonu maksās Ls 3,70 (pašlaik Ls 3.50), uz Gulbeni – Ls 4,80 (Ls 4,55), uz Rēzekni - Ls 5.05 (Ls 4,80), uz Daugavpili – Ls 4,95 (Ls 4,70), uz Dubultiem – Ls 1,05 (Ls 1), uz Tukumu -1 – Ls 1,85 (Ls 1,75), uz Siguldu – Ls 1,65 (Ls 1,55), uz Carnikavu – Ls 1,25 (Ls 1,10), uz Ogri – Ls 1,25 (Ls 1,15) un uz Jelgavu – Ls 1,45 (Ls 1,35). Attiecīgi pieaugs arī mēnešbiļešu cenas.

Rīgas pilsētas robežās vilcienu biļešu cena nemainīsies un tā saglabāsies līdzšinējā līmenī – Ls 0,50.

Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA, Lita Krone/ LETA