Antonovs pārmet "KPMG Baltic" neieinteresētību glābt "Krājbanku"
Bizness un ekonomika

Antonovs pārmet "KPMG Baltic" neieinteresētību glābt "Krājbanku"

Jauns.lv

Bijušais "Latvijas Krājbankas" līdzīpašnieks un padomes loceklis Vladimirs Antonovs pārmet administratoram "KPMG Baltic" neieinteresētību bankas glābšanā, raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Bijušais "Latvijas Krājbankas" līdzīpašnieks Vladimirs Antonovs pārmet "KPMG Baltic" neieinteresētību bankas glābšanā.
Bijušais "Latvijas Krājbankas" līdzīpašnieks Vladimirs Antonovs pārmet "KPMG Baltic" neieinteresētību bankas glābšanā.

Antonovs, kurš iesniedzis sūdzību tiesā ar lūgumu atcelt "KPMG Baltic" no administratora pienākumu pildīšanas, uzskata, ka administrators rīkojas tā, lai panāktu agresīvu bankas bankrotu.

"KPMG Baltic" pārmetumus noraida un uzsver, ka darījuši visu iespējamo, lai izvērtētu bankas sanāciju. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) līdz šim nekādus pārkāpumus "KPMG Baltic" darbībā nav saskatījusi un norāda, ka auditorkompānija rīkojas saskaņā ar likumu.

Daļa nozares speciālistu norāda uz vairākiem iespējamiem "KPMG Baltic" pārkāpumiem, kā arī administratora nekompetenci, kamēr daļa uzskata, ka sākusies apzināta nomelnošanas kampaņa, kas nav balstīta uz faktiem, lai panāktu auditorkompānijas nomaiņu un tā vietā ieceltu jaunu bankas administratoru atsevišķu kreditoru interesēs. Arī "KPMG Baltic" norāda, ka tiesā iesniegtās sūdzības saistītas ar vēlmi izdarīt spiedienu uz tiesu.

Rīgas apgabaltiesa 29.martā plāno skatīt pieteikumu par "Krājbankas" bankrota procedūras sākšanu, tiesai ir iesniegtas sūdzības par administratoru. "Tiesai nav jāvērtē bankas sanācijas plāni, bet jāizvērtē informācija, ko iesnieguši bankas kreditori, arī Antonovs, kurā tie saskata to, ka administrators rīkojies nekompetenti, prettiesiski, ignorējot lielāko kreditoru intereses. Izvērtējot "KPMG Baltic" attieksmi pret bankas maksātnespējas procesu, man viennozīmīgi ir pārliecība, ka kopš procesa sākuma iet tikai uz vienu mērķi - bankrota procedūras sākšanu, turklāt ļoti agresīvas bankrota procedūras uzsākšanu, ar nekavējošu, ātru visu aktīvu realizāciju," apgalvoja Antonova advokāts Viesturs Zauls.

Jautāts, kāda būtu "KPMG Baltic" motivācija to darīt, advokāts norādīja, ka tas būtu jāprasa viņiem, tomēr jau patlaban varot redzēt, ka administrators sev atlīdzību sācis noteikt atbilstoši bankrota procedūrai paredzētajām likmēm.

"Sanācijas gadījumā administratora atlīdzība ir daudzkārt mazāka nekā bankrota gadījumā," skaidroja advokāts, tādējādi netieši norādot uz administratora ieinteresētību saņemt pēc iespējas lielāku atlīdzību.

Antonovs sūdzībā norāda uz iespēju, ka bankas administrators uzskata ienākumus no bankas saimnieciskās darbības - kredītu izsniegšana un procentu saņemšana - par atgūtajiem līdzekļiem, kas ir pretrunā ar Kredītiestāžu likumu. Proti, administrators nedrīkst noteikt atlīdzību no procentiem par atgūtajiem kredītiem.

Tomēr FKTK atzina, ka tās rīcībā šobrīd nav informācijas, ka bankas maksātnespējas administrators būtu nepamatoti aprēķinājis un izmaksājis sev pienākošos atlīdzību, "taču FKTK noteikti vēlreiz pārbaudīs šos sūdzībā minētos faktus", informēja komisijas pārstāve Agnese Līcīte.

Kā atgādina laikraksts, kopumā no dažādiem kreditoriem bija iesniegti pieci bankas sanācijas plāni, no kuriem nevienu administrators neatzina par labu esam un kam pēcāk piekrita FKTK, lemjot, ka "Krājbanku" nav iespējams sanēt.

Zauls uzskata, ka FKTK un arī "KPMG Baltic" devuši nedaudz tendenciozu vērtējumu sanācijas plāniem, ar nepārliecinošu motivāciju. Zauls un Antonovs līdz ar to ir neizpratnē, kāpēc "administrators atteicās no naudas", ko vismaz divu sanācijas plānu ietvaros piedāvāja ieguldīt piesaistītais investors: gan ieguldot kapitālā, gan aizdodot līdzekļus likviditātes nodrošināšanai.

Advokāts vienlaikus pauda viedokli, ka administrators meklējot iespējas likumos, kas pieļauj formāli ignorēt bankas kreditoru, tostarp noguldītāju, intereses.

LETA/Foto: Lita Krone/LETA