Bizness un ekonomika
2012. gada 24. aprīlis, 18:17

"Facebook" par patentu iegūšanu "Microsoft" maksās 550 miljonus

Jauns.lv

Pasaulē lielākais sociālais tīkls - ASV uzņēmums "Facebook" - noslēdzis 550 miljonus dolāru (293,2 miljonus latu) vērtu darījumu, lai no informācijas tehnoloģiju kompānijas "Microsoft" iegādātos simtiem interneta uzņēmuma AOL patentu, tādējādi cenšoties stiprināt savas pozīcijas pirms debijas akciju biržā.

Šis darījums paredz, ka "Facebook" iegūs 650 no 925 AOL patentiem, ko "Microsoft" iegādājās no interneta kompānijas šā mēneša sākumā notikušajā izsolē par gandrīz 1,1 miljardu dolāru (586,3 miljoniem latu).

"Facebook" norādīja, ka šis "ir vēl viens nozīmīgs solis mūsu centienos izveidot intelektuālā īpašuma portfeli, lai aizsargātu "Facebook" intereses ilgtermiņā".

Tāpat kompānija arī vienojusies, lai izmantotu arī atlikušos 275 patentus vai aplikācijas no AOL portfeļa, ko iegādājas "Microsoft".

Lai arī "Facebook" un "Microsoft" neatklāj sīkāku informāciju par šiem patentiem, tiek uzskatīts, ka AOL intelektuālā īpašuma portfelī iekļautas tehnoloģijas saistībā ar ziņojumapmaiņu, meklēšanas iespējām, attēlveidošanu un interneta telefoniju.

Kā ziņots, "Facebook" nākamajā mēnesī iecerējis debitēt fondu biržā, īstenojot akciju sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO).

"Facebook" jau šā gada februārī SEC iesniedza pieteikumu, lai īstenotu akciju sākotnējo publisko piedāvājumu, kurā uzņēmums cer piesaistīt finansējumu līdz pat desmit miljardu dolāru apmērā, tādējādi tam kļūstot par lielāko interneta kompānijas IPO.

Savukārt pirmdien kompānija paziņoja, ka tās tīrā peļņa šā gada pirmajā ceturksnī samazinājusies līdz 205 miljoniem dolāru (109,2 miljoniem latu), salīdzinot ar 233 miljoniem dolāru (124,2 miljoniem latu) attiecīgajā laika periodā pērn.

Peļņa sarukusi, neskatoties uz apgrozījuma pieaugumu līdz 1,06 miljardiem dolāru (564,9 miljoniem latu).

Peļņas kritums galvenokārt tiek skaidrots ar izpētes un reklāmas izdevumu kāpumu pirms gaidāmās debijas akciju biržā.

LETA