Bizness un ekonomika
2012. gada 4. jūlijs, 16:53

Eiropas komisija atjauno Latvijai arī maksājumus no Eiropas Sociālā fonda

Jauns.lv

Eiropas Komisija (EK) šodien informējusi Latvijas iestādes, ka atcelti pagaidu ierobežojumi līdzekļu saņemšanai arī no Eiropas Sociālā fonda.

EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļas vadītāja Sanita Jemberga informēja, ka maksājumi no Eiropas Sociālā fonda atjaunoti, jo kontroles un vadības sistēma ir uzlabota.

Divi iesniegtie maksājumu pieprasījumi patlaban tiek apstrādāti un EK pārstāvniecība pauž cerību, ka nauda Latvijas budžetā tiks ieskaitīta tuvākajās dienās.

Jūnija nogalē EK, atzīstot par pietiekamu valsts padarīto Eiropas Savienības (ES) fondu projektu kontroles uzlabošanā, nolēma atcelt Latvijai noteiktos pagaidu ierobežojumus finansējuma saņemšanai no Kohēzijas fonda un Eiropas Reģionālās attīstības fonda, bet par Eiropas Sociālo fondu gala lēmums tolaik vēl nebija pieņemts.

EK šā gada janvārī informēja Latviju par ES fondu maksājumu pārtraukšanu, norādot uz atsevišķiem aspektiem saistībā ar uzlabojumiem ES fondu 2007.-2013.gada perioda vadības un kontroles sistēmā.

Savā paziņojumā EK norādīja, ka ES fondu vadošajai iestādei trūkst ietekmes mehānisma attiecībā uz atbildīgo nozaru ministriju un aģentūru pieņemtajiem lēmumiem par ES fondu līdzekļu izlietojumu. Identificēto nepilnību novēršanai EK uz laiku pārtrauca ES fondu maksājumus un uzdeva Latvijai trīs mēnešu laikā izstrādāt rīcības plānu un novērst trūkumus.

ES fondu maksājumu apturēšana no EK puses nekādi neskāra projektu īstenotājus, kuri atmaksas par projektos veiktajiem izdevumiem saņēma un turpina saņemt visu šo laiku.

10.aprīlī valdība veica izmaiņas normatīvos, lai ieviestu EK prasības stiprināt vadošās iestādes pilnvaras, tādējādi mazinot risku, ka EK arī nākotnē varētu apturēt ES fondu maksājumus Latvijai.

Lai nodrošinātu pārliecību par atbilstošu ES fondu vadības un kontroles sistēmas darbību, projektu laikā veikto izdevumu atbilstību deklarēšanai EK, tika apstiprināti grozījumi noteikumos par ES fondu vadības un kontroles sistēmas izveidošanas prasībām.

26.aprīlī FM iesniedza EK ziņojumu par nosacījumu izpildi ES fondu maksājumu atjaunošanai.

LETA