Gulbis: "Laima" ir viens no retajiem Austrumeiropas uzņēmumiem, kas reāli ražo šokolādi
Bizness un ekonomika

Gulbis: "Laima" ir viens no retajiem Austrumeiropas uzņēmumiem, kas reāli ražo šokolādi

Jauns.lv

AS "Laima" ir viens no retajiem Austrumeiropas uzņēmumiem, kas reāli ražo šokolādi, intervijā žurnālam "Klubs" norāda pārtikas uzņēmumu vadības, tirdzniecības un loģistikas pakalpojumu uzņēmuma "NP Foods" valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis.

"Laima" ietilpst "NP Foods" uzņēmumu grupā.

""Laima" ir viens no retajiem uzņēmumiem Austrumeiropā, kas vēl reāli ražo šokolādi. Ko tas nozīmē? Mēs pērkam kakao pupas Āfrikā, Ganā, - apstrādājam, sagrauzdējam, notvaicējam, samaļam, uztaisām kakao sviestu un pulveri... Tā ir pamatvērtība, kas tur ir joprojām, bet tā ir kaut kur dziļi, dziļi aizmirsta, nogrimusi. Jāinvestē, lai šīs tehnoloģijas attīstītu, padarītu efektīvākas, koptu," stāsta uzņēmējs.

Viņš norāda, ka konkurenti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā paši šokolādi neražo.

"Jūs arī varat saukties par "šokolādes" ražotāju, ja nopērkat tā saucamos šokolādes čipsus - plāksnītes, iemetat katlā, izkausējat, salejat formiņās. Bet jūs nezināt, kas ir iekšā pašā šokolādē," skaidro Gulbis, piekrītot, ka to var salīdzināt ar cīsiņu ražošanu - "it kā gaļa, bet drošs nevar būt".

Šokolādes čipsi pamatā tiek pirkti Beļģijā. Beļģijā ir arī tuvākais ražotājs, kas no kakao pupām taisa gatavu, veikala plauktā liekamu produktu.

Pupiņas tiek iepirktas Ganā, jo tur ir vislabākās izejvielas. "Tur ir vislabākās pupas: lielas, brūnas, nav kā blakus, Kamerūnā, - sarkanīgas ar specifisku garšu, un nav kā, piemēram, Āzijā - ar zemu tauku saturu. Ganā cilvēki puslīdz kulturāli māk veikt priekšapstrādi - pupas saliek banānu lapās, groza, maisa, noņem nost visu lieko. Ganas pupas pēc visām biržas cenām ir visdārgākās. Citām diskonts tiek noteikts pret Ganas pupu," skaidro Gulbis.

Tēmas