“Sony” elektronisko grāmatu lasītājs jau nonācis tirgū
Sony Reader PRS T-2 pagaidām ir pieejams Ametikas tirgū, bet vai tad mūsdienās tas ir šķērslis?
Auto un tehnoloģijas
2012. gada 18. augusts, 13:03

“Sony” elektronisko grāmatu lasītājs jau nonācis tirgū

Jauns.lv

Lasīt grāmatas! Daudziem modernās paaudzes pārstāvjiem tas šķiet tikpat neinteresanti, kā gludināt bikses ar ogļu pletīzeri. Lai gan... Šķiet, ka bikses mūsdienās negludina vispār! Nu, vai vismaz lielākā daļa.

Tomēr grāmatās mēdz būt daudz interesantu lietu. Nemaz nerunājot par speciālo literatūru, kurā smelties konkrētas gudrības, ir arī daiļliteratūra. Ja kāds nezina, ko tas nozīmē, tad pajautājiet vecākiem. Viņiem to vēl vajadzētu atcerēties.

Taču ne vienmēr ir ērti staipīt līdzi cietos vākos iesietu 800 lappušu biezu grāmatu. Tāpēc talkā nāk elektroniski grāmatu lasītāji. Vienu no tādiem teju tirdzniecībā palaidis Sony.

Sony Reader PRS T-2 Amerikas Savienotajās Valstīs maksās 130 dolāru. Tas ir par 30 zaļajiem dārgāk nekā pats lētākais Amazon Kindle Touch. Taču šajā aparātiņā jāsamierinās ar ražotāja reklāmām. Ja vēlas no tā izvairīties, tad Amazon Kindle Touch jau maksās 139 dolārus.

Sony Reader PRS T-2 no sava priekšgājēja atšķiras ar sensorpogām zem ekrāna un dažādiem uzlabojumiem un jaunievedumiem sistēmā. Atgādināsim, ka Sony lasītājā izmantots 6 collu E-ink ekrāns ar 600 x 800 pikseļu izšķirtspēju, 1,3 gigabaitu atmiņu un 32 gigabaitu atmiņas kartes lasītāju.

Kam īsti vajadzīgs šāds aparāts? Vai tas tiešām ir aktuāls mūsdienās, kad pat bērnam kabatā ir viedtālrunis vai pat planšetdatots. To kasjauns.lv pajautāja moderno tehnoloģiju ekspertam, ZParks.lv un TV raidījuma "Nākotnes Parks" redaktoram Jānim Lūsim.

“Ilgstoši lasīt elektroniska formāta tekstus datorā, planšetdatorā, kur nu vēl viedtālruņa ekrānā, ir acīm ļoti nogurdinoši, tāpēc aktīvajiem lasītājiem noteikti varam rekomendēt elektronisko grāmatu lasītājiekārtas.

To ekrāns veidots uz elektroniskā papīra tehnoloģijas bāzes. Ekrāns nespīd, un attēls tajā izskatās gluži kā uzdrukāts uz papīra, līdz ar to acīm ļoti ērti nolasāms.

Un, labākais, elektroenerģija tiek patērēta tikai attēla nomainīšanas brīdī, līdz ar to, vienkārši lasot grāmatas, šāda ierīce ar vienu uzlādes reizi var mierīgi nodzīvot pat vairākas nedēļas.

Par īpaši lētām šīs ierīces nosaukt gan vēl nevar, taču aktīviem lasītājiem ilgtermiņā šis pirkums noteikti atmaksāsies, un lietošanas ērtības salīdzinājumā ar klasiskajām grāmatām ir neatsveramas. Nez vai ceļojuma vai komandējuma somā varēsiet paņemt līdzi četras piecas papīra grāmatas - ar e-grāmatu ņemiet līdzi kaut vai visu mājas bibliotēku.

Gints Gavers/Publicitātes foto