Ceturto gadu pēc kārtas Latvijas vērtīgākais uzņēmums ir "Latvenergo"
Pētījuma autori "Latvenergo" vērtību 2012.gadā novērtējuši 876,3 miljonu latu apmērā, kas ir par 10% mazāk nekā pirms gada.
Bizness un ekonomika
2012. gada 17. oktobris, 12:46

Ceturto gadu pēc kārtas Latvijas vērtīgākais uzņēmums ir "Latvenergo"

Jauns.lv

Par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu ceturto gadu pēc kārtas atzīta energokompānija AS "Latvenergo", liecina investīciju baņķieru sabiedrības "Prudentia" un biržas "NASDAQ OMX Riga" sadarbībā ar SIA "Lursoft IT" un žurnālu "Kapitāls" veiktais pētījums.

Pētījuma autori "Latvenergo" vērtību 2012.gadā novērtējuši 876,3 miljonu latu apmērā, kas ir par 10% mazāk nekā pirms gada, kad koncerna vērtība tika lēsta 973,95 miljonu latu apmērā. Koncerns saņems mākslinieka Aivara Vilipsona veidotu bronzas skulptūru ar uzņēmuma vadītāja rokas nospiedumu.

Tāpat kā gadu iepriekš, sarakstā otro vietu ieņem AS "Swedbank", kuras vērtība gada laikā kāpusi par 17,6% - no 537,05 miljoniem līdz 631,35 miljoniem latu.

Savukārt uz trešo vietu pakāpusies VAS "Latvijas Valsts meži" (pērn 4.vieta), kuras vērtība gada laikā augusi par 24,2% - no 395,15 miljoniem līdz 490,96 miljoniem latu.

Šogad ceturtais vērtīgākais Latvijas uzņēmums ir VAS "Latvijas Dzelzceļš" (pērn 3.vieta), kura vērtība augusi par 4,3% - no 440,42 miljoniem līdz 459,17 miljoniem latu.

Savukārt saraksta piecinieku noslēdz AS "SEB banka" (pērn 6.vieta), kuras vērtība gada laikā augusi par 27,5% - no 256,16 miljoniem līdz 326,49 miljoniem latu.

Saraksta veidotāji norāda, ka šā gada "Top 101" iezīmē stabilitāti Latvijas ekonomikā - salīdzinājumā ar iepriekšējā gada sarakstu kopējā uzņēmumu vērtība ir palielinājusies par 1% - līdz 8,44 miljardiem latu.

"Līdzīgi kā "Top 101" līderis "Latvenergo" konkurē Lietuvā un Igaunijā, arī lielākā daļa "Top 101" uzņēmumu jau labu laiku darbojas daudz plašākā tirgū nekā Latvija, tiem nākas konkurēt ļoti sīvā cīņā ar kaimiņu tirgus spēlētājiem gan Baltijā, gan ārpus tās," norādīja "Prudentia" partneris Kārlis Krastiņš.

Biržas "NASDAQ OMX Riga" vadītāja Daiga Auziņa Melalksne atzina, ka Latvijas biznesa vidē ir īstenojušies priekšnoteikumi, lai Latvijas vērtīgāko uzņēmumu sarakstā parādītos vairāk jaunu vietējā kapitāla uzņēmumu un Latvijas ekonomikā notiktu izrāviens.

"Izveidojusies spēcīgu vadītāju paaudze, mūsu vidū ir pieredzējuši uzņēmēji, kas ieguvuši kapitālu, pārdodot biznesu, un lūkojas pēc jauna biznesa, uzņēmumi sāk aktīvāk izmantot alternatīvus finansējuma avotus, un Latvijā ir izveidojusies arī moderna finanšu infrastruktūra un speciālisti, lai uzņēmumi varētu finansēt savus attīstības plānus," uzsvēra biržas vadītāja.

Savukārt "Prudentia" asociētais direktors Toms Dzenis stāstīja, ka no iepriekšējā gada sarakstā ir palikuši 76 uzņēmumi, no tiem 44 uzņēmumiem vērtība ir kāpusi, savukārt 32 uzņēmumiem - kritusi. No saraksta 25 jaunpienācējiem septiņi ir ražošanas uzņēmumi.

"Tas parāda, ka Latvijā uzņēmumi kļūst arvien konkurētspējīgāki gan vietējā mērogā, gan eksporta tirgos. Piemēram, jaunpienācējs - būvmateriālu ražošanas uzņēmums SIA "Cemex" - 2011.gadā spēja sasniegt jaunus ražošanas apjoma rekordus, īpaši pateicoties eksporta apjoma palielinājumam, kas ir rezultāts iepriekš veiktajām būtiskajām investīcijām ražotnes attīstībā," atzina Dzenis.

Šodien notikušajā vērtīgāko uzņēmumu saraksta prezentācijā notika arī "Nacionālās Kapitāla balvas" pasniegšana, ko otro gadu pasniedza Valsts prezidents Andris Bērziņš. Balva tika pasniegta farmācijas kompānijai AS "Olainfarm" par iespaidīgu uzņēmuma izaugsmi un vērtības pieaugumu, kas sasniegts, veiksmīgi iekarojot eksporta tirgus. "Olainfarm" kā uzņēmuma biznesa vērtība sešu gadu laikā ir augusi no 11 miljoniem latu līdz 90 miljoniem latu, un vairāk nekā 90% ieņēmumu kompānija gūst no produkcijas eksporta.

Otru speciālbalvu saņēma AS "ABLV Bank" par vērienīgu un mērķtiecīgu darbu pie uzņēmuma izaugsmes, piesaistot kapitālu ar korporatīvo obligāciju emisiju. "ABLV Bank" pēdējā gada laikā uzņēmuma attīstībai ir piesaistījusi 90 miljonu latu lielu kapitālu, veicot septiņas biržā iekļautu obligāciju emisijas.

Šogad, veidojot "Top 101" sarakstu, tika analizēti un vērtēti 600 Latvijas uzņēmumi ar lielāko rentabilitāti un apgrozījumu - divreiz lielāks skaits nekā iepriekšējā gadā.

Uzņēmumu sākotnējo atlasi veica "Top 101" veidotāju sadarbības partneris SIA "Lursoft", bet detalizētu finanšu un pārvaldības analīzi veica "Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" speciālisti. Lai pēc iespējas labāk atspoguļotu uzņēmumu aktuālo biznesa vērtību attiecīgajās nozarēs, ņemts vērā līdzīgu Eiropas publisko uzņēmumu izaugsmes potenciāla un riska profila novērtējums. Papildus finanšu rādītājiem tika analizēts arī biznesa modeļa caurspīdīgums un pārvaldības riski.

"Top 101" atspoguļo Latvijas uzņēmumu biznesa vērtību, kas ir svarīga ne vien pašiem uzņēmumiem, bet arī tautsaimniecībai kopumā, bankām, nodokļu maksātājiem un darba ņēmējiem. Savukārt bankām un apdrošinātājiem vērtējums atspoguļo uzņēmuma kapitāla daļu vērtību to īpašniekiem. Vērtējumi balstīti tikai uz publiski pieejamo informāciju, tāpēc nav tiešā veidā izmantojami uzņēmumu pirkšanas pārdošanas darījumos.

LETA/Foto: Lita Krone/LETA