Bizness un ekonomika
2012. gada 18. oktobris, 07:28

Būvnieks: Iepirkumu vērtēšana valdībā varētu tos kavēt

Jauns.lv

Lēmums, ka turpmāk valsts iepirkumu līgumus virs viena miljona latu pārbaudīs Valsts kanceleja, Tieslietu ministrija, Finanšu ministrija un valdība, varētu iekavēt iepirkumus, un īpaši riskanta šī jaunā procedūra ir Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansētajos projektos, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja būvfirmas "Re&Re" ģenerāldirektors Didzis Putniņš.

Iepirkumu izvērtēšanu valdībā Putniņš pielīdzināja "kokam ar diviem galiem".

"Nenoliedzami, projektu papildu izvērtējums vērtējams pozitīvi - tas vēlreiz nodrošinās, ka projekts tiks īstenots, netiks atcelts nepietiekama finansējuma dēļ, ar ko vadība nav iepriekš rēķinājusies un tamlīdzīgi," skaidroja Putniņš.

Tāpat tas būšot papildu nodrošinājums un izcila iespēja novērst visas nepilnības iepirkumu procedūrā, tostarp dokumentācijā, kas ir viens no galvenajiem iemesliem iepirkumu apstrīdēšanā un noved pie laika novilcināšanas, nereti apdraudot paša projekta īstenošanu.

"No otras puses, rodas jautājums, vai pati šī papildu izvērtēšana neiekavēs iepirkumus, un īpaši riskanti tas ir ES struktūrfondu finansētajos projektos. Vai valdība apzinās tos resursus, kas nepieciešami šādi izvērtēšanai, cik operatīvi, kvalitatīvi to spēs paveikt? Vai apzinās to projektu kopējo daudzumu, kas pārsniedz vienu miljonu latu? Iespējams, es personīgi liktu augstāku latiņu šai robežšķirtnei, piemēram, desmit miljoni latu," atzina Putniņš.

Viņš esot tikai par caurredzamību, sakārtotību valsts iepirkumos, bet tas nedrīkstētu radīt papildus birokrātisko apgrūtinājumu.

Kā ziņots, ja valsts iepirkuma darījuma summa pārsniegs vienu miljonu latu, līgumu vispirms izvērtēs Valsts kanceleja, Tieslietu ministrija, Finanšu ministrija un to atzinums tiks izskatīts valdībā. To paredz Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) izdotā rezolūcija, kas nosaka, ka turpmāk pirms saistību uzņemšanās notiks visaptverošs valsts interešu izvērtējums, konstatēti iespējamie riski.

Rezolūcija attiecas uz valsts uzņēmumiem un iestādēm. Šāda kārtība stājas spēkā ar 17.oktobri.

Jau ziņots, ka pēc neveiksmīgā vilcienu iepirkuma procedūras premjerministrs atzina, ka ir nepieciešams valsts lielo iepirkumu procedūru padarīt stingrāku, lai izvairītos no šādiem gadījumiem. "Šajā gadījumā gan konkursu nolikumi, gan līgumi būtu jāvērtē valdībai, lai nepieļautu šādas situācijas atkārtošanos, ka "Pasažieru vilciens" sagatavoja nolikumu un piedāvāja parakstīt līgumu, kas neatbilda nolikumam," žurnālistiem iepriekš sacīja Dombrovskis.

Viņš arī bija uzdevis Finanšu ministrijai iesniegt priekšlikumus, kā valsts lielo iepirkumu procedūras padarīt stingrākas.

LETA