Bizness un ekonomika

Vai vēl vienas bankas bankrots? Izplatās runas par „GE Money Bank” krahu (papildināta)

Jauns.lv

(Papildināta 12:27 ar bankas un FKTK komentāru) Daugavpilī 16. novembrī sākusies ažiotāža bankas „GE Money Bank” sakarā. Izplatās runas par šīs bankas drīzu krahu, noguldītāji steidz izņemt naudu no šīs bankas kontiem, bet uzņēmēji naudu no bankas pārskaita uz citām kredītiestādēm.

Bankas pārstāvji apgalvo, ka satraukumam nav pamata, bet daugavpilieši šiem mierinājumiem īsti netic un steidz izņemt naudu no „GE Money Bank” kontiem.

No piektdienas rītā Daugavpilī klīst baumas, ka „GE Money Bank” viss neesot kartībā, raksta Daugavpils ziņu portāls nasha.lv. Tiek pat izteikti pieņēmumi, ka „GE Money Bank” varētu piemeklēt „Latvijas Krājbankas” liktenis. Kas par iemesliem ir šādām runām, nav skaidrs.

Daugavpilieši steidz sevi pasargāt no iespējamā bankas kraha. Nasha.lv rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka vairāki Daugavpils uzņēmumi esot savus naudas līdzekļus no „GE Money Bank” pārskaitījuši uz citām kredītiestādēm, lai nodrošinātos, ja tenkas par banku izrādītos patiesība. Savukārt tās privātpersonas, kurām ir rēķini „GE Money Bank” it kā steidzas no tiem izņemt skaidru naudu.Nasha.lv vēsta, ka piektdienas rītā redakcijai nav izdevies sazvanīt bankas amatpersonas. Pusdienlaikā izdevies sazvanīt „GE Money Bank” sabiedrisko attiecību daļu, kurā esot apgalvots, ka pamats satraukumam nav un bankas pārstāvis, kurš esot atteicies nosaukt savu vārdu, lūdza nepubliskot informāciju par Daugavpilī sacelto ažiotāžu.

Portāls Kasjauns.lv 17. novembrī saņēma vēstuli no bankas pārstāvja Jāņa Besera. Komentējot notiekošo, viņš saka: "Mūsu klienti var būt droši par to, ka banka ir droša un stabila (GE Money Bank likviditātes rādītājs divas reizes pārsniedz regulatora noteikto minimumu un bankas kapitāla pietiekamība saglabājas virs 12%) Bankai ir pieejami vairāk nekā pietiekami skaidrās naudas līdzekļi un ievērojama atbalsta kredītlīnija no GE, ja tāda būtu nepieciešama. GE Money Bank turpina strādāt bez izmaiņām tās ikdienas darbā un nodrošina klientiem pakalpojumu pieejamību 27 filiālēs, bankomātos, internetbankā un zvanu centrā".

Tūdaļ reaģēja arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK); Laima Auza apliecināja, ka izskanējušās baumas ir nepamatotas: banka ir stabila.

"GE Money Bank" ir droša un stabila. Banka pieder vienai no vislielākajām

daudznozaru korporācijām pasaulē - "General Electric".  "GE Money Bank"

izpilda visas likumā noteiktās prasības - likviditātes rādītājs divas

reizes pārsniedz noteikto minimumu un bankas kapitāla pietiekamība ir virs

12%. Banka nodrošina pakalpojumu sniegšanu saviem klientiem kā ierasti."


Elmārs Barkāns/Foto: Lita Krone/LETA