Noguldījumu garantiju fonds tukšs! Bankas nedrīkst bankrotēt vēl divus gadus
„Latvijas Krājbankas” krahs pamatīgos parādos iedzinis Noguldījumu garantiju fondu. Naudu garantētajām izmaksām iespējamajiem nākamo banku krahu cietušajiem sāks uzkrāt tikai 2015. gada sākumā.
Bizness un ekonomika
2012. gada 22. novembris, 17:36

Noguldījumu garantiju fonds tukšs! Bankas nedrīkst bankrotēt vēl divus gadus

Jauns.lv

Noguldījumu garantiju fonds pēc „Latvijas Krājbankas” kraha Valsts kasei būs parādā vēl divus gadus. Tas sāks pildīties tikai 2015. gada sākumā. Ja līdz tam laikam krahu piedzīvos vēl kāda Latvijas banka, tad tā mūsu valsts budžetam būs finansiāla katastrofa.

Tieši pirms gada „Latvijas Krājbanka” cieta krahu un Noguldījumu garantiju fonds (NGF) noguldītājiem sāka izmaksāt garantētos noguldījumus līdz 70 000 latiem. Šim mērķim NGF līdzekļu nepietika. Izmaksām bija nepieciešami aptuveni 335 miljoni latu. NGF nebija tik daudz līdzekļu un tāpēc trūkstošos 185,55 miljonus fondam aizdeva Valsts kase. NGF ar šo parādu cer norēķināties līdz 2014. gada beigām. Ja tuvāko divu gadu laikā bankrotēs vēl kāda banka, tad NGF vienkārši nebūs naudas, ko izmaksāt cietušajiem noguldītājiem.

.

Pēc „Latvijas Krājbankas” kraha pērn novembrī fondā bija uzkrāti 149 miljoni latu, taču ar šo naudu nepietika pat tam, lai visiem Krājbankas noguldītājiem varētu izmaksāt garantēto atlīdzību – ne vairāk kā 70 000 latu katram noguldītājam. Garantēto atlīdzību izmaksai kopumā bija nepieciešami aptuveni 335 miljoni latu, tāpēc Valsts kase ar valdības akceptu fondam aizdeva trūkstošos 185,58 miljonus latu. Līdz šim garantētajās atlīdzībās 115 708 Krājbankas noguldītājiem izmaksāti aptuveni 328,66 miljoni latu. Iespēja saņemt atlīdzību par savu noguldījumu pilnā apmērā tika nodrošināta 99,8% noguldītāju, portālam delfi.lv uzsvēra Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

Garantētās atlīdzības vēl nav izmaksātas par kopumā 7,3 miljoniem latu 104 837 klientiem. No viņiem 78 630 klientiem garantiju atlīdzība ir no vienam santīmam līdz pieciem latiem, ap 6420 klientiem bankā palikuši - no 5,01 lata līdz desmit latiem, bet 10 350 klientiem - no 10,01 lata līdz 50 latiem. Noguldītājiem ir tiesības pieteikties garantētās atlīdzības saņemšanai 60 gadu laikā no noguldījumu nepieejamības brīža, atzīmē FKTK.

FKTK skaidro, ka katru ceturksni bankas un krājaizdevu sabiedrības iemaksā Noguldījumu garantiju fondā noteiktu naudas summu, kas atkarīga no šo iestāžu noguldījumos piesaistītā naudas apjoma. Šogad fonda dalībnieku maksājumi varētu sasniegt 30 miljonus latu. Līdztekus fondā ieplūst arī nauda no Krājbankas atgūtajiem līdzekļiem. Tiesa, visu Noguldījumu garantiju fondā ienākošo naudu novirza Valsts kasei, un līdz šā gada oktobra beigām aizdevums dzēsts par 67,96 miljoniem latu. Atlikušās parādsaistības ir 117,62 miljoni latu, ko saskaņā ar pašreizējo plānu plānots dzēst līdz 2014. gada beigām.

Līdz ar to uzkrājumus nebaltai dienai fondā sāks veidot no 2015. gada, raksta delfi.lv. FKTK gan vienlaikus uzsver, ka „valsts garantē ikvienam bankas klientam atlīdzību līdz 100 000 eiro neatkarīgi no tā, cik līdzekļu pieejams Noguldījumu garantiju fondā”.

Elmārs Barkāns/Foto: Ivars Soikāns/LETA