Valdība konsultantam "Liepājas metalurga" lietā piesola pusmiljona prēmiju?
Tiesiskās aizsardzības procesa plānam "Liepājas metalurga" lietā ir jābūt gatavam līdz 26. augustam.
Bizness un ekonomika
2013. gada 2. jūlijs, 21:49

Valdība konsultantam "Liepājas metalurga" lietā piesola pusmiljona prēmiju?

Jauns.lv

Valdības uz ekskluzīviem nosacījumiem piesaistītais privātais konsultants "Prudentia Advisers" par AS "Liepājas metalurgs" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plāna izstrādi, ja tas tiks apstiprināts līdz tiesas noteiktajam termiņam - 26.augustam -, saņems 500 000 latu lielu prēmijatlīdzību, - par to slēgtajā sēdē lēmusi valdība, ziņo portāls "Pietiek.com", atsaucoties uz savā rīcībā esošo informāciju par Ekonomikas ministrijas virzītajiem priekšlikumiem.

Lai gan grozījumi privātā konsultanta atlīdzības līgumā paredz, ka pusmiljonu latu (pēc nodokļu nomaksas) lielā prēmijatlīdzība "Prudentia" pienāktos pēc nosacījumu izpildes, vienlaikus noteikts, ka 25% jeb 125 000 latu "Prudentia" tiktu samaksāti jau 10 dienu laikā pēc tam, kad tiesa būtu apstiprinājusi maksātnespējas priekšā nonākušā metalurģijas uzņēmuma TAP plānu. Uz valdības sēdi sagatavotajā, noslepenotajā dokumentā attiecībā uz "Prudentia" bonusiem minēts, ka tie domāti, lai "motivētu" šo privāto konsultantu.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien preses konferencē pēc valdības sēdes nekomentēja "Prudentia" prēmēšanu, norādot, ka tas ir Ekonomikas ministrijas (EM) un Valsts kases jautājums. Uz atkārtotu jautājumu par prēmiju, premjers vien norādīja, ka jau ir atbildējis.

Pēc portāla aplēsēm, kas balstās valdības iepriekš slepeni pieņemtajos lēmumos, no valsts budžeta 10 nedēļu laikā "Prudentia" par konsultācijām "Liepājas metalurga" lietā kopš 23.aprīļa samaksāti jau 150 000 latu jeb 15 000 latu nedēļā. Vēl 45 000 latu par trīs nedēļu periodu no 2.aprīļa "Prudentia" samaksāja divi kreditoru kluba biedri - valstij piederošā banka "Citadele" un "SEB banka", norāda "Pietiek.com".

Kā nosacījums prēmijatlīdzības izmaksai "Prudentia" izvirzīts, lai Liepājas metalurgs pēc TAP apstiprināšanas spētu izpildīt savas saistības pret tā dēvēto kreditoru klubu pēc izmaksu samazināšanas un citiem restrukturizācijas pasākumiem.

Atlikušie 75% jeb 375 000 latu "Prudentia" tiktu izmaksāti gada laikā 12 vienādos maksājumos tikai ar nosacījumu, ja "Liepājas metalurgs" darbotos atbilstoši TAP plānam. Lielāko pusi - 53% jeb 266 000 latu - no atlīdzības "Prudentia" būtu jāsamaksā Finanšu ministrijai no valsts budžeta līdzekļiem. Atlikušo daļu no pusmiljona maksātu kreditoru kluba biedri atbilstoši to prasību apmēram pret "Liepājas metalurgu". Starp kreditoru kluba biedriem ir arī valstij piederošā banka "Citadele" un uzņēmums "Latvenergo", vēsta portāls.

Pēc "Pietiek.com" rīcībā esošās informācijas, privātajam konsultantam arī plānots maksāt 4% lielu atlīdzību par papildu ilgtermiņa (virs viena gada) finansējuma, ieguldījuma pamatkapitālā vai mezanīna (ilgtermiņa aizdevums ar paaugstinātu kredītrisku) aizdevuma piesaisti "Liepājas metalurgam".

"Prudentia" plānots motivēt arī ar realizācijas atlīdzību par kreditoru kluba biedriem piederošo daļu pārdošanas vai to prasījumu atmaksu, dzēšot saistības, refinansējot aizdevumu vai piesaistot finansējumu. Par atgūstamo summu līdz 100% no tās vērtības "Prudentia" saņemtu 3% no realizācijas summas un attiecīgi 5%, ja atgūstamā summa pārsniegtu 100% no tās vērtības, vēsta portāls.

Ekonomikas ministra Daniela Pavļuta preses sekretāre Daiga Grūbe aģentūrai LETA uzsvēra, ka EM nav sagatavojusi un Ministru kabinets šodien nelēma par kādu bonusu vai prēmiju piešķiršanu "Prudentia", bet kopā ar informatīvo ziņojumu par darbu pie "Liepājas metalurga" stabilizācijas iepazinās ar Valsts kases sagatavoto informāciju par iespējamajiem risinājumiem turpmākai sadarbībai ar piesaistīto konsultantu.

"Mūsu skatījumā jebkādu prēmiju vai papildu bonusu izmaksa konsultantam "Prudentia" no kreditoru kluba puses būtu iespējama tikai tad, ja tiek piesaistīts stratēģiskais investors "Liepājas metalurga" pilnvērtīgai un ilgtspējīgai darbībai," izteicās Grūbe.

Valsts kase pašlaik nevarot komentēt nekādas konkrētas summas, jo valdības sēdē izskanējušajai informācijai ir piemērots ierobežotas pieejamības statuss, aģentūrai LETA uzsvēra Valsts kases pārstāve Eva Dzelme.

Vienlaikus viņa uzsver, ka šodien valdība lēma par mandātu tālākām sarunām ar kreditoru klubu un "Prudentia" par konsultanta pakalpojumu turpmāku samaksu, ievērojot principu, ka konsultanta pakalpojumu apmaksa atkarīga no panāktā rezultāta, proti, uzņēmuma darbības atjaunošanas. Apmaksa sākotnēji tikšot veikta no kreditoru kluba, to sadalot starp kluba dalībniekiem, pēc uzņēmuma darbības atjaunošanas to būs jākompensē uzņēmumam.

Pēc Dzelmes teiktā, apmaksai nav tiešas saistības ar TAP plāna apstiprināšanu, jo pieņemama TAP plāna izstrāde ir tikai viens no konsultanta veicamajiem uzdevumiem.

Kā ziņots, valdība šodien slēgtajā daļā skatīja ziņojumu par situāciju ar "Liepājas metalurgu".

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA